Martonyi: Magyarországnak erősítenie kell az orosz piacon, főleg állami fejlesztésekben

2013.02.28. 16:37

Martonyi János szerint Oroszország a magyar keleti nyitás stratégia egyik kulcsfontosságú célországa, a kormány tudatosan építkezve, pragmatikus alapokon nyugvó, mindkét félnek előnyös együttműködésre törekszik a kétoldalú kapcsolatok alakításában.

A külügyminiszter Oláh Lajos országgyűlési képviselőnek a két ország kapcsolataira vonatkozó kérdésére adott írásbeli válaszában kiemelte, folyamatos párbeszédet szorgalmaznak az orosz kormánnyal, ennek keretében találkozott Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin államfővel január végén Moszkvában.

Nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű

Mint mondta, a stratégia sikerességét igazolja, hogy a kétoldalú gazdasági forgalom 2010-ben és 2011-ben növekedett, és a rendszerváltozás óta soha nem volt olyan nagy az Oroszországba irányuló magyar export, mint 2011-ben.

A tavalyi év jelentős eredménye, hogy október végén aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megvalósításáról szóló részvényesi megállapodást, és a projektet a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította – mondta.

A legfontosabb: a gáz

Mint írta, tavaly is folytatódott a magyar-orosz agrárkapcsolatok dinamikus fejlődése, mintegy 30 százalékkal bővült az Oroszországba irányuló magyar agrárexport két év alatt. Hasonlóan jól teljesítettek a magyar gyógyszeripari vállalkozások is az orosz piacon. Kiemelte, a kormány célja a nyitott gazdasági kérdések mielőbbi lezárása.

A legfontosabb feladat a 2015-ben lejáró hosszú távú gázszállítási szerződés új változatának kidolgozása és a Malév csődjét követően fennmaradt követelések mindkét félnek elfogadható rendezése – közölte.

Elsősorban állami fejlesztések

Hozzáfűzte, fontos, hogy megnyugtatóan rendeződjön a Dunaferr ügye. Tavaly novemberben a Napi Gazdaság azt írta, a kormány az ISD Dunaferr mögött álló fő tulajdonos Vnyesekonombanknál lobbizna, hogy adja el a tulajdonrészét, egyelőre azonban úgy tudni, hogy az oroszoknak nincs ilyen szándékuk.

Martonyi János szerint Magyarország érdeke, hogy az orosz piacon eddig elért pozícióit megőrizze és erősítse, és további területeken, elsősorban állami finanszírozású fejlesztésekben – így a lakásépítés, a mezőgazdaság, az egészségügy és az oktatás területén – is részt vállaljon, valamint a kiemelt sporteseményekhez, például a 2014-es szocsi téli olimpiához és a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnoksághoz kötődő infrastrukturális fejlesztésekbe is bekapcsolódjon.

Matolcsy is volt Moszkvában

A két ország gazdasági kooperációjának motorja a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság – írta. Kifejtette, a bizottság társelnökei, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter múlt hétfőn találkozott Moszkvában, a bizottság következő ülését pedig a közeljövőben tartják Budapesten. Hangsúlyozta, a kétoldalú gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeken túl fontos a kulturális kapcsolatok erősítése, az oktatási együttműködés bővítése is.

2014: orosz kulturális évad

A tervek szerint 2014 őszén Magyarországon orosz kulturális évadot, míg 2015 őszén Oroszországban magyar kulturális évadot rendeznek. Megjegyezte, jövőre Magyarország lesz a moszkvai nemzetközi könyvvásár díszvendége, és 2014 a magyar könyv éve lesz Oroszországban.

A tárcavezető kitért arra is, hogy jelenleg szociális biztonsági megállapodást, kormányközi jogsegélyegyezményt, valamint a nemzetközi bűnözés megelőzésében és a szervezett bűnözés elleni harcban folytatott együttműködésről szóló megállapodást készítenek elő.  • Hírek
  • Hírek