Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Obama féltestvére kormányzó lenne

2013.03.01. 16:08

Barack Obama amerikai elnök kenyai féltestvére versenybe száll egy kormányzói posztért az afrikai országban hétfőn tartandó általános választásokon.

Malik Obama az AP hírügynökségnek adott interjúban elmondta: Obama néven indul a választáson, hiszen nem tagadhatja meg a nevét és az Egyesült Államok elnökéhez fűződő kapcsolatát, de azt nem tudja, hogy a rokonság milyen hatással lesz majd a választási eredményre.

A független jelöltként induló Malik Obama nemcsak nevével, hanem választási programjával is amerikai féltestvérét idézi meg: ugyanazzal a jelszóval, a változással kampányol, mint Barack Obama 2008-ban. Kormányzóként a szegénység felszámolásáért, az infrastruktúra és az ipar fejlesztéséért szeretne fáradozni a nyugat-kenyai Siaya megyében.

Kenyatta mondatta

Malik és Barack Obama közös apától származik. Az amerikai elnök alig ismerte édesapját, mivel kétéves korában elhagyta őt és kansasi származású fehér anyját. Az idősebb Barack Obamának hat gyereke született Kenyában.

Az afrikai országban hétfőn elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak, első alkalommal azóta, hogy a 2007-es választások után a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. Az erőszakcselekményekben több mint ezer kenyai meghalt, és több százezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Az elnökválasztás egyik esélyese Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként közreműködött a 2007-es erőszakcselekményekben. Ennek ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte, hogy elnökjelöltként induljon a választáson, mivel az ICC mindeddig nem találta bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban. Kenyatta legfőbb riválisa Raila Odinga miniszterelnök, akit még a 2007-es választási kampányban William Ruto volt felsőoktatási miniszter támogatott, akit az ICC ugyancsak perbe fogott emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.