Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

II. Erzsébetet kórházba vitték

2013.03.03. 17:41 Módosítva: 2013.03.03. 18:04

Emésztőszervi fertőzés miatt kórházba szállították a brit uralkodót.

Az idén 87 éves II. Erzsébet királynő péntek óta szenved a gasztroenteritisz tüneteitől, és az első hivatalos közlemények szerint a hétvégét első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban töltötte volna pihenéssel.

Orvosai azonban vasárnap úgy döntöttek, hogy indokolt az idős uralkodó kórházi kezelése, bár a Buckingham-palota vasárnapi közleménye továbbra is mindössze „elővigyázatossági intézkedésnek” nevezte a királynő kórházba szállítását.

Mi ez a betegség?

A gasztroenteritisz magyarul gyomor-bélhurut, de használatos a gyomorvírus és a gyomorinfluenza elnevezés is, bár egyáltalán nincs összefüggésben az influenzával. Jellemzően hasmenéssel és hányással jelentkezik, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás. (Wikipédia)

A betegség miatt törölték vagy elhalasztották II. Erzsébet összes hivatalos programját a következő hétre, köztük az uralkodó és férje, a 92 esztendős Fülöp edinburghi herceg kétnaposra tervezett római látogatását is.

A BBC tudósítója szerint II. Erzsébet két napig marad kórházban. Hasonlóra tíz éve nem volt példa, akkor a térdét kellett megműteni. Az uralkodót magánautóval vitték, „jó hangulatban van”, közölte a palota.