Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Kopik Haider kultusza Karintiában

2013.03.03. 20:09
Elvesztette eddigi első helyét Karintia tartományban a jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) a vasárnapi előrehozott tartományi választásokon.

Az előrehozott választásokat az FPK-t érintő korrupciós botrányok miatt kellett kiírni.

A legnagyobb osztrák ellenzéki párttal, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) pártszövetségben lévő FPK nem végleges adatok szerint az eddigi tizenhétből tíz képviselői helyet elveszített. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták (SPÖ) kapták, ők 12 képviselőt küldhetnek a tartományi törvényhozásba.

Változatlanul hét képviselőt küldhet a parlamentbe a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP). Első alkalommal szerepelt választási megmérettetésen és 11 százalékot ért el Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos vállalkozó pártja, a Team Stronach (Stronach Csapata). Stronach EU-kritikus pártja így négy képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe, ahogy az öt évvel ezelőtti választási eredményüket megduplázó baloldali Zöldek is.

Az FPK megfigyelők szerint eddigi népszerűségét nem kis részben alapítójának és az FPÖ korábbi vezetőjének, a 2008-ban balesetben elhunyt Jörg Haider karintiai tartományfőnöknek, illetve Haider tovább élő imázsának köszönhette.

Míg az FPÖ-ből Haider vezetésével 2005-ben kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt népszerűsége országosan folyamatosan csökkent és 2008-ban éppen csak elérte a négy százalékos parlamentbe jutási küszöböt, 2009-ben az akkor még a BZÖ színeiben politizáló FPK 44 százalékot ért el a tartományi választáson. Haider egykori karintiai párttársai 2010-ben az FPÖ-nél mérsékeltebben bevándorlás- és EU-ellenes, de szintén populista irányvonalat követő BZÖ-től visszatértek az FPÖ-höz.

A tartomány hosszú időn át vezető politikai erejének népszerűségét azonban az elmúlt években botrányok tépázták meg. Ezek egyike a Hypo Alpe Adria (HGAA) bankhoz kötődik. Mint kiderült, a magát tartományi pénzintézetből nemzetközi bankcsoporttá kinövő HGAA gazdálkodása körüli, részben még Jörg Haider idejére eső visszásságok oda vezettek, hogy az államnak 2009 végén 1,5 milliárd euró költséggel kellett megmentenie a csődtől a bankot.