Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Rodman szerint Észak-Korea csak egy hívásra vár Obamától

2013.03.03. 22:39

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt üzente Barack Obamának: arra vár, hogy az amerikai elnök felhívja - jelentette ki vasárnap az ABC televíziónak  Dennis Rodman volt kosárlabda-sztárjátékos, aki az elmúlt napokban Phenjanba látogatott.

Nem vágyik sokra, de valamire nagyon

"Semmi mást nem, csak azt az egyet szeretné Obamától, hogy felhívja őt" - jelentette ki Rodman, akinek állítása szerint Kim többször is kijelentette neki, hogy nem akar háborút.

Az amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármi köze is lenne Rodman észak-koreai útjához. Kimmel a több mint egy évvel ezelőtti hatalomra jutása óta, legalábbis a hétvégén közölt amerikai sajtóértesülések szerint, az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült találkoznia.

A New York Times szerint Rodman lehetett az első amerikai, aki személyesen érintkezhetett vele.

A lap úgy tudja, hogy Obama elnök tavaly nyáron titkos megbízottakat küldött Phenjanba, hogy azok lebeszéljék Kimet a nukleáris és a rakétakísérletekről és hogy felkínálják a kapcsolatok javításának a lehetőségét. A küldötteknek azonban nem sikerült eljutniuk a hierarchia csúcsáig, mint ahogy Bill Richardson volt új-mexikói kormányzónak sem, aki az év elején immár nyolcadik alkalommal kereste fel Phenjant.

Pedig Richardson magával vitte Eric E. Schmidtet, a Google ügyvezető elnökét is, akiről úgy gondolta, hogy felkelti majd Kim Dzsong Un érdeklődését. Phenjani funkcionáriusok ehelyett azt kérték, hogy próbálja meg az egykori világhírű kosárlabda-sztárt, Michael Jordant rávenni egy látogatásra.

Vice, HBO, szesz

Jordan helyett végül Rodman és három Harlem Globetrotters-játékos utazott. A sajtóban ismertté vált változat szerint a szokatlan vizit mögött a Vice magazin állt, amely rendhagyó mérkőzést szervezett. Ebből az alkalmából egy HBO-videóstáb is beutazott a kommunista államba. Jason Mojica, a Vice producere kijelentette, hogy a magazin, ismerve Kimnek a kosárlabda iránti rajongását, hozzá kívánt járulni a kétoldalú kapcsolatok javulásához, a hetvenes elejének amerikai-kínai "pingpong-diplomáciájának" mintájára.

Rodman, aki 1986 és 2000 között az NBA öt csapatában is játszott, egy kosármeccsen személyesen élvezhette Kim társaságát. Az egykori sztár, a játékosok és stáb tagjai ezután az észak-koreai vezető vacsoravendégei voltak egy tízfogásos lakomára, ahol nem mérték szűken az alkoholt.

Hiszen az csak retorika

Rodman a vasárnapi televíziós interjújában kijelentette: megmondta Kimnek, hogy a kosárlabda szeretete alapul szolgálhat az amerikai elnökkel létesítendő viszonyához, Obama ugyanis ma is rendszeresen játszik.

"Obama szereti a kosárlabdát. Innen induljunk ki" - mondta saját állítása szerint Kimnek Rodman. A volt sztárjátékos megismételte, hogy az észak-koreai vezető a barátja, és noha "nem bocsátja meg neki" az emberi jogok semmibevételét, "magánemberként jó ember". Rodman szerint Kimnek az Amerika elpusztításáról szóló kijelentéseit puszta retorikának kell tekinteni, amit az apjától örökölt.