Szíria elnöke ragaszkodik a hatalomhoz

2013.03.03. 09:24

Tárgyalást ajánlott az ellenzéknek vasárnap a The Sunday Timesnak adott interjújában Bassár el-Aszad szíriai elnök,de közölte: nem távozik a hatalomból, mert véleménye szerint ez nem vetne véget a konfliktusnak. Kormánya viszont kész tárgyalni bárkivel, köztük "azokkal a militánsokkal is, akik leteszik a fegyvert".

A szír államfő szerint "az ellenzék politikai képződményekből áll, amelyekkel lehetséges a tárgyalási folyamat elkezdése. Szíriában ugyanakkor fegyveres terroristák is tevékenykednek, akikkel nem képzelhető el a tárgyalás, ellenük a szíriai kormány harcot folytat". Aszad szerint Szíria az al-Kaida terrorhálózattal és más, szélsőséges szervezetekkel áll harcban. Hozzátette: az al-Kaida ideológiájának visszafordíthatatlan terjedése még veszélyesebb, mint a szervezet által elkövetett fegyveres támadások.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hajlandó lenne-e távozni a békekilátások javítása végett, Aszad képtelenségnek nevezte, hogy a 23 hónapja dúló konfliktus az ő személyével és jövőjével állna összefüggésben. "Ha ez az érvelés helytálló lenne, akkor távozásom esetén befejeződnének a harcok, de ez egyértelmű abszurdum, ahogy azt a legutóbbi líbiai, egyiptomi és jemeni fejlemények is tanúsítják" - mondta a szíriai vezető. Aszad súlyos bírálattal illette és "naivnak, zavarodottnak és irreálisan gondolkodónak" nevezte a brit kormányt, amely szerinte az EU fegyverembargójának feloldását igyekszik elérni, megkönnyítve a lázadók felfegyverzését. A brit kormány szerinte elszántan törekszik a szíriai probléma militarizálására, és a terroristáknak akar katonai szállítmányokat küldeni. Az elnök szerint emiatt Nagy-Britannia nem játszhat szerepet a szíriai konfliktus rendezésében, hiszen "a gyújtogatótól nem várható, hogy tűzoltónak álljon".

Bassár el-Aszad kijelentette: a legjobban úgy lehetne segíteni Szírián, ha megmondanák Szaúd-Arábiának és Katarnak, hogy ne pénzeljék a Szíriában tevékenykedő terroristákat. Hozzátette: aki Szíria miatt aggódik, annak az egész Közel-Kelet miatt kell aggódnia, mivel Szíria "a világiasság utolsó bástyája a térségben". Aszad cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország, a dél-libanoni radikális síita Hezbollah szervezet és Irán katonákat küldött volna Szíriába. Szavai szerint Oroszország nagyon konstruktív szerepet játszik, Irán nagyon sok támogatást nyújt, a Hezbollah feladata pedig Libanon megvédése, nem Szíriáé.  • Hírek