Kétnapos ágyútűzzel búcsúztatják Chávezt

2013.03.06. 18:17

Venezuelában szerdán, helyi idő szerint reggel nyolc órakor díszsortüzet adtak le 21 ágyúból, ezzel megkezdődött az előző este elhunyt Hugo Rafael Chávez Frías elnök búcsúztatása. A sortüzeket minden órában megismétlik, egészen a pénteki temetésig. Az ágyúk nemcsak Caracasban, hanem minden helyőrségi városban és a flotta hadihajóin is óránként eldördülnek – közölte a fegyveres erők főparancsnoksága.

A védelmi miniszter azt jelentette be, hogy a gyászszertartások alatt a katonazenekarok nem (katonai) gyászzenét fognak játszani, hanem olyan katonai zenével tisztelegnek Chávez emléke előtt, amelyek az életében az elnököt "erővel töltötték fel, és fokozták hazafias szellemét". Diego Molero admirális a haláleset bejelentése után nem sokkal nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők egységesen felsorakoznak az alkotmány, a törvények és rendeletek mögött, a katonai intézmények összetartanak, hogy "teljesítsék és betartassák az alkotmányos előírásokat" és "főparancsnokuk, Hugo Chávez akaratát".

A gyászmenet a koporsóval később, rövid vallási szertartás és a himnusz elhangzása után Caracas utcáin át elindult a katonai kórháztól a katonai akadémia felé, ahol az emberek és a vendégek a pénteki állami temetésig leróhatják kegyeletüket.

Az úton ezrek csatlakoztak a menethez, a nemzeti lobogóval letakart koporsó körül Hugo Chávez anyja, a testvérei és a kormány tagjai haladtak. Caracasba érkezett közben Argentína, Bolívia és Uruguay elnöke, összesen mintegy tíz állam- és kormányfő érkezését várják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport