Laura, Alida
15 °C
32 °C

Végeztek az Izraelt megszálló sáskákkal

2013.03.06. 14:32

Már nem veszélyeztetik Izraelt az Egyiptomból átsodródott sáskák, miután nagy részük szerda reggelre elpusztult a repülőgépekről és teherautókból végzett permetezés hatására. Izraelben sokan a bibliai tíz csapás egyikének megelevenedését látták a zsidó húsvét, a pészah közeledtével.

Az évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás végigvonult a zsidó állam déli részén. A rovarok milliós nagyságrendben repültek Izraelbe a Sínai-félszigetről, miután hatalmas pusztítást vittek végbe az egyiptomi földeken.

A mezőgazdasági minisztérium még telefonvonalat is létrehozott a védekezés érdekében. A rovarokat – amelyek főleg Ramat-Hanegev településen okoztak jelentős kárt a veteményekben – emberre és más állatokra ártalmatlan, környezetbarát szerrel irtották.

Az izraeli sajtó szerint Tel-Aviv mellett és a Haifa közeli Karmel-hegynél még így is láttak magányos példányokat. A permetezés hatására azonban a sáskahad jelentős része szerda reggel már nem élt, a helyi farmerek leírása szerint a földek hatalmas sáskatemetőknek tűntek.

A zsidó hagyományban a pészah, amely idén március 25-én kezdődik, az Egyiptomból való kivonulás emléknapja. A Biblia szerint az Úr nyolcadik csapásként sáskajárással fenyegette meg az egyiptomi fáraót, ha nem szabadítja fel a zsidó rabszolgákat, és nem engedi el a zsidó népet. Mivel a fáraó nem engedelmeskedett, a sáskák elárasztották Egyiptom földjét.