Hosszú szertartáson búcsúztatták Hugo Chávezt

2013.03.08. 21:42 Módosítva: 2013.03.09. 10:21

Caracasban helyi idő szerint délelőtt kezdődött és órákon át tartott Hugo Chávez állami temetési szertartása. A venezuelai elnök búcsúztatásán 33 állam- és kormányfő, közöttük Európából csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vett részt.

A ravatalozóként szolgáló katonai akadémia előtt tízezrek álltak sorban, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a rendkívül népszerű politikus földi maradványaira. A ceremóniáról az összes venezuelai televízió és rádió élő adásban számolt be. A pénteki napra munkaszünetet hirdettek Venezuelában.

Az elnök holttestét még hét napon át a ravatalon hagyják, hogy minden gyászoló láthassa. Péntekig több mint kétmillióan tekintették meg. Később a bebalzsamozott holttestet a forradalom múzeumában helyezik el.

A pénteki szertartás során az államfők – köztük Raúl Castro Kubából és Mahmúd Ahmadinezsád Iránból – egymást váltva díszőrséget álltak a koporsó körül. Az Európai Unió tagországaiból és az Egyesült Államokból csak alacsonyabb rangú küldöttségek érkeztek Caracasba.

A szertartás után, helyi idő szerint este rendkívüli ülést tart a venezuelai parlament, amely beiktatja az elnöki hivatalba Nicolás Maduro eddigi alelnököt. Az ellenzék túlnyomó része nem vesz részt az aktuson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

Maduro a szertartáson megígérte, hogy folytatja Chávez küzdelmét a szocializmusért Venezuelában. A legfrissebb hangulatfelmérés 46:34 százalékos arányú támogatottságot mutatott ki az ő oldalán az ellenzék elnökjelöltjével szemben.

Hugo Rafael Chávez Frías 1999-től volt elnök. Élete 59. évében, kedden hunyt el hosszas rákbetegség következtében, amelyből Kubában próbálták meg kigyógyítani. A caracasi állami gyászszertartás kezdetével egy időben Havannában 21 ágyúból díszlövést adtak le az emlékére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport