Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé

2013.03.08. 17:52 Módosítva: 2013.03.08. 18:53

Március 12-én, kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé – jelentette be pénteken Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője. A XVI. Benedek utódját megválasztó tanácskozáson 115 szavazati joggal rendelkező bíboros vesz részt.

A Vatikánban tanácskozó bíborosok az ötödik ülésnapon döntöttek a konklávé időpontjáról. A 115, nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros március 12-én kezdi meg az új egyházfő megválasztását. Kedden délelőtt a pápaválasztók a római Szent Péter-bazilikában celebrálnak szentmisét a pápa megválasztásáért (pro eligendo Pontifice), délután pedig bevonulnak a konklávé hagyományos helyszíneként ismert Sixtus-kápolnába, ahol több körben szavazva megválasztják a 266. egyházfőt.

Az, hogy a pápaválasztás március közepén kezdődhet, nem meglepetés. A komoly pápaesélyesként, a négy leginkább esélyes bíboros egyikeként emlegetett Erdő Péter már február 28-án, amikor XVI. Benedek távozott a Vatikánból, arról beszélt, hogy a hónap közepén tarthatják meg a konklávét a pápaválasztásra jogosult bíborosok.

A konklávét azt követően kellett összehívni, hogy XVI. Benedek pápa február 11-én bejelentette lemondását. Azt nem tudni, hogy meddig fog tartani, a pápaválasztás többnapos folyamat szokott lenni.

A pápaválasztó gyűléseket 1878 óta mindig a vatikáni Sixtus-kápolnában tartják, a választás idejére a bíborosokat elzárják a külvilágtól, innen a konklávé ("cum clave" - kulcsra zártan) elnevezés.