Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Volt buszsofőr lép Chávez helyére

2013.03.09. 08:04 Módosítva: 2013.03.09. 10:14
Letette a hivatali esküt Nicolás Maduro alelnök, aki Hugo Chávez halála miatt az elnökválasztásokig ideiglenesen irányítani fogja Venezuelát. "Esküszöm a Chávez elvtárs iránti legnagyobb hűséggel, hogy valóra váltjuk az alkotmányban foglaltakat" - mondta Maduro a parlamentben.

Madurót a venezuelai parlament péntek esti rendkívüli ülésén iktatták be ideiglenes elnöki hivatalába, néhány órával Chávez gyászszertartása után. A politikus a hivatali eskü letétele után bejelentette a parlamentben: arra utasította a választási bizottságot, hogy haladéktalanul írja ki az előre hozott elnökválasztást. Maduro az elhunyt államfő vejét, Jorge Arreaza tudományügyi minisztert jelölte alelnöknek.

Az ellenzék túlnyomó része nem vett részt a beiktatáson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

Chávez jelölte ki

Diosdado Cabello parlamenti elnök azonban a beiktatás előtt felolvasta a törvényhozásban az alkotmány vonatkozó cikkét, amely szerint az államfő halála esetén ideiglenesen az alelnök látja el az elnöki teendőket, és harminc napon belül ki kell írni az elnökválasztást. Chávez tavaly december 8-án, mielőtt elindult Kubába, hogy átessen a negyedik rákműtétjén, azt mondta: amennyiben nem tudná ellátni a hivatali teendőit, Madurónak kell majd helyette végigvinnie az elnöki megbízatást.

A parlament rendkívüli ülésén Maduro és Cabello is fogadkozott, hogy követni fogja Chávez példáját a szocializmus építésében. "Esküszöm a  Chávez elvtárs iránti legnagyobb hűséggel, hogy valóra váltjuk az alkotmányban foglaltakat" - mondta Maduro. Azt mondta, hogy Chávez utolsó, negyedik rákműtétje után ösztönösen érezte, hogy ezúttal nem sikerül felépülnie, és hamarosan meghal. Az ideiglenes elnök ismét utalt arra, hogy Chávez furcsa és gyors lefolyású betegsége az ellene szőtt összeesküvéssel magyarázható, amire előbb-utóbb fény fog derülni.

Buszsofőrből házelnök

Az ötvenéves Maduro szédületes politikai karriert futott be viszonylag rövid idő alatt: először buszsofőr, majd szakszervezeti vezető volt, később parlamenti képviselőnek, majd házelnöknek választották. Hat évig volt Venezuela külügyminisztere, majd az ország második embere. Hű követője és odaadó híve volt Hugo Cháveznek, aki őt tartotta legmegbízhatóbb emberének a közvetlen környezetéhez tartozó politikai vezetők közül.

Maduro politikai pályafutása elválaszthatatlan felesége, Cilia Flores karrierétől. Cilia Flores jelenleg az ország főügyésze, még fiatal ügyvédként követelte Chávez szabadon engedését a börtönből az 1992-es elvetélt puccskísérlet után. A Maduro házaspár benne volt a Chávezt 1998-ban hatalomra juttató mozgalom vezető gárdájában. Cilia Flores férjével együtt lett parlamenti képviselő 2000-ben, majd újra 2005-ben. Miután Maduro 2006 augusztusában a házelnöki székből átült a külügyminiszteribe, a felesége vette át a parlament vezetését, és egészen 2011-ig töltötte be ezt a tisztséget.