Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A földrengésbiztos Japán a cél

2013.03.11. 09:54

A földrengéseknek ellenálló Japán megteremtését és a 2011. március 11-ei földmozgás és cunami okozta pusztítás mielőbbi helyreállítását ígérte Abe Sindzo japán miniszterelnök hétfőn a katasztrófa második évfordulóján, miközben országszerte a természeti csapás áldozataira emlékeztek.

Japánban délután 2 óra 46 perckor, a  pusztító erejű földrengés időpontjában országszerte egyperces néma csenddel és imával emlékeztek meg az áldozatokról. A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földmozgás és a több tízméteres szökőár közel 16 ezer halálos áldozatot követelt, két és félezer embert pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván. A pusztítás után két évvel készült galériát itt nézheti meg>>>

Akihito császár a nemzeti színházban tartott állami megemlékezésen hangsúlyozta, hogy a jövőben minél több embert akarnak megvédeni a természeti csapásoktól. Abe kormányfő beszédében az újjáépítés felgyorsítását és a két éve elpusztított régió minél előbbi helyreállítását ígérte. A decemberben hivatalba lépett miniszterelnök korábban élesen bírálta az előző kormányt az újjáépítés akadozásáért, a munka felgyorsítása mellett foglalt állást, továbbá 19 ezer milliárdról 25 ezer milliárd jenre növelte a tohokui beruházásokra fordított kormányzati keretet.

Számos jelentés és sajtóhír szerint az északkeleti régió helyreállítása jelentős elmaradásban van: a két éve kitelepített 470 ezer ember közül 315 ezren még mindig átmeneti szállásokon laknak, a térség gazdasága pedig közel sem heverte ki a katasztrófát.

A természeti csapás áldozataira emlékezők mellett hétfőn újra utcára vonultak az atomenergia feladását követelő aktivisták is, akik a fukusimai erőműbaleset évfordulójának közeledtével már harmadik napja tüntetnek.

Abe korábban leszögezte, hogy gazdasági okokból újra fogják indítani az ország atomreaktorait, amint befejeződött a biztonsági átvizsgálásuk. Egyelőre az ország 50 működőképes reaktorából csak kettő üzemel biztonsági okokból. A fukusimai erőmű leszerelése becslések szerint négy évtizedbe is telhet, miközben Fukusima prefektúra sugármentesítése a tervezettnél sokkal lassabban halad.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport