Botond, Mózes
EUR 388,34 Ft
USD 372,92 Ft
12 °C
29 °C

Észak-Korea megszakította a forródrótot

2013.03.11. 06:11 Módosítva: 2013.03.11. 09:09

Megszakította forródrótkapcsolatát Észak-Korea Dél-Koreával, jelentette be a szöuli országegyesítési minisztérium. A tárca jelezte, hogy a délelőtti órákban déli részről már nem tudták használni ezt a különleges kommunikációs kapcsolatot. Hozzátette, hogy a telefonvonalat naponta szokták ellenőrizni akkor is, ha érdemi beszélgetést nem folytatnak rajta. A Koreai Munkapárt hivatalos lapja szerint egyúttal érvénytelenné vált a két ország közötti háború lezárásaként kötött megnemtámadási egyezmény.

Észak-Korea az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra válaszul múlt héten jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött megnemtámadási egyezményt, felszámolja tárgyalódelegációként is szolgáló katonai misszióját Panmindzsonban, és megszakítja a rendkívüli fejlemények esetére – diplomáciai kapcsolatok hiányában – létrehozott forródrótot, amely hivatalosan humanitárius célokat szolgál.

A két Korea közötti feszültség azt követően éleződött ki ismét, hogy egy hónappal ezelőtt Phenjan újabb atomkísérletet hajtott végre. Erre válaszul születtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb büntetőintézkedései Észak-Korea ellen. A szankciók értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalommal kell sújtaniuk az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatba hozható pénzalapok használatát és vagyontárgyak kiadását, és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön.

Dennis Rodman, a balhés NBA-kosaras szívélyes látogatása után egy héttel megint felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten, egymást érték az észak-koreai rezsim egyre súlyosabb fenyegetései. A bizalomépítő lépésekkel párhuzamosan Kim Dzsongun észak-koreai vezér a konfrontációt is erőlteti, úgy tűnik, minden eszközzel felszínen akarja tartani a konfliktus lehetőségét, hogy valamilyen fejleményt érjen el a koreai háború lezárásának júliusi 60. évfordulójára. A helyzetről bővebben>>>

Dél-Korea és az Egyesült Államok évente tart hadgyakorlatot a térségben, idén ez hétfőn ért a legfontosabb részéhez. Phenjan azonban azt állítja, hogy a gyakorlatokat Washington ürügyként használja egy atomháborús készülődéshez. A mostani gyakorlaton 10 ezer dél-koreai és 3500 amerikai katona vesz részt.

Megtalálhatták Kim Dzsongun millióit

Több évig tartó vizsgálattal Kim Dzsongun észak-koreai vezető több millió dolláros számláira bukkant kínai bankokban az amerikai és a dél-koreai hírszerzés, állítja a Csoszon Ilbo szöuli lap. Javasolták a kínai hatóságoknak, hogy zárolják a számlákat az ENSZ Biztonsági Tanácsának erre vonatkozó határozatával összhangban. A lap úgy tudja, hogy Pekingben nem fogadták kitörő örömmel a bizonyítékokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek