Lilian hercegné meghalt

2013.03.11. 11:01

Lilian hercegnét gyászolják a svédek: a brit származású előkelőség, akinek Bertil herceghez, későbbi férjéhez fűződő titkos szerelme Svédország legismertebb románca lett, 97 esztendősen vasárnap hunyt el.

A pár a második világháború alatt ismerkedett össze Londonban, szerelmüket azonban a korona érdekében és az alkotmányos válság elkerülésére 33 éven át titokban kellett tartaniuk, és csak 1976-ban házasodhattak össze. A királyi udvar megemlékezésében felidézte, hogy a hercegné, aki Lilian Davies néven látta meg a napvilágot, walesi munkáscsaládból származott.

Az egykor modellkedő és színésznői álmokat dédelgető, elvált Lilian és Bertil - az 1950 és 1973 között uralkodó VI. Gusztáv Adolf svéd király fia - nem hozhatta nyilvánosságra kapcsolatát, mivel a svéd trón várományosa, a herceg bátyja, Gusztáv Adolf 1947-ben repülőgép-baleset áldozata lett, másik bátyja, Sigvard pedig nem ülhetett a trónra, mert közrangú nőt vett feleségül. Az alkotmányos válsággal fenyegető helyzetben a hercegnek ki kellett várnia, amíg unokaöccse felnő, és elfoglalja a trónt. Csak ezt követően vehette el Liliant, és jelenhetett meg vele a nyilvánosság előtt. Az akkor már hatvanas éveiben járó hercegi pár egy televíziós interjújában csak azt sajnálta, hogy a hosszú ideig tartó titkolózás miatt nem vállalhattak gyereket.

Bertil 1997-ben bekövetkezett halála után a hercegné megírta szerelmük történetét, amely 2000-ben jelent meg. Lilian hercegné 2010-ben vonult vissza a nyilvánosságtól, miután az udvar bejelentette, hogy Alzheimer-kórban szenved.

A hercegné halálhírére Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök közleményben fejezte ki gyászát. "A királyi család szeretett és elismert tagja távozott" - fogalmazott.

A helyi média értesülése szerint a királyi család tagjai még el tudtak búcsúzni a hercegnétől, akit vasárnap délután álmában ért a halál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport