Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Több mint 50 halott hamis italtól Líbiában

2013.03.11. 18:07

Tripoliban több mint ötvenen meghaltak hamisított szeszes ital fogyasztása miatt – közölte a líbiai egészségügyi minisztérium. További 378 embert ápolnak kórházban a pancsolt alkohol okozta mérgezéses tünetekkel.

A mérgezés első áldozatai szombaton vesztették életüket a líbiai fővárosban. A legfrissebb mérleg szerint Tripoliban eddig 38-an haltak meg. A mérgezés további 13 áldozata, akit családja jobbnak gondolt a szomszédos Tunéziába vinni kezelésre, útközben hunyt el.

Az észak-afrikai országban tilos az alkohol árusítása és fogyasztása, a szeszesital-csempészet ugyanakkor a feketepiac egyik fontos ágazata.

A tripoli orvosi központ egészségügyi szolgálatának vezetője vasárnap azt mondta: az előzetes vizsgálatok eredményei szerint a mérgezéses tünetekkel kórházba került valamennyi beteg metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt fogyasztott. A metil-alkohol a szervezetbe kerülve veseelégtelenséget, vakságot, epilepsziás rohamot, illetve halált okozhat.

Líbiában Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es bukása óta a határok ellenőrzésének gyengülése nyomán jelentősen fellendült az alkohol- és a drogkereskedelem.