László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marin Raikov lett Bulgária ügyvivő kormányfője

2013.03.12. 17:43

Marin Raikovot, Bulgária volt párizsi nagykövetét nevezte ki ügyvivő kormányfőnek kedden a bolgár köztársasági elnök. Raikov a május 12-re kiírt előrehozott választásokig irányítja az országot. A miniszterelnöki poszt mellett a külügyminiszteri tisztséget is ő tölti be a szakértői kormányban, közölte Roszen Plevneliev államfő.

Szigorúan tartani fogják magunkat a 2013-as költségvetési kerethez, és emellett lépéseket tesznek a nyugdíjasok és a legszegényebb rétegek helyzetének javítása érdekében, mondta Raikov újságíróknak. Kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti ezenkívül a tiszta választások előkészítését, tette hozzá az 52 éves diplomata.

Marin Raikov 1998 és 2001 között külügyminiszter-helyettes, majd 2001 és 2005 között, illetve 2010 óta Bulgária párizsi nagykövete volt. Bojko Boriszov jobbközép kormánya február 20-án mondott le a magas áramdíjak, a korrupció és a szegénység elleni tömegtüntetések hatására. A helyenként erőszakba torkolló megmozdulások a kormány lemondása után sem értek véget. Napokon át több tízezren tüntettek Bulgária-szerte, a tömeges elégedetlenség már a teljes politikai elit ellen irányult. A tiltakozók magasabb béreket és új választási törvényt is követeltek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!