Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A szegények, a legsebezhetőbbek bajnoka

2013.03.13. 22:17 Módosítva: 2013.03.13. 22:18

Sorra gratulálnak az országok vezetői Jorge Mario Bergoglio bíborosnak, aki I. Ferenc pápaként veszi át a katolikus egyház vezetését.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár előre örül „az ENSZ és a Vatikán közötti együttműködés folytatásának őszentsége, Ferenc pápa bölcs vezetésével". Szerinte az új pápa elődjéhez hasonlóan síkra száll a vallások közötti párbeszédért. Mint mondta, a világszervezet és az egyházfő céljai közösek a béke és a társadalmi igazságosság megteremtésében, a szegénység és az éhezés elleni küzdelemben.

Barack Obama amerikai elnök a szegények és a legsebezhetőbbek bajnokának nevezte I. Ferencet, akivel együtt dolgoznak majd a béke, a biztonság és az emberi méltóság ügyének előmozdításán. David Cameron brit miniszterelnök twitterüzenetben méltatta I. Ferenc megválasztását. A pápa beiktatási szertartásán részt vesz Joe Biden alelnök is.

Közös közleményben gratulált, hosszú és áldott pápaságot kívánt Herman Van Rompuy, az Európa Tanács, és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. „Az Európai Unió nevében kifejezzük őszinte gratulációnkat megválasztásához".

„Különösen együtt örülök a latin-amerikai keresztényekkel, hiszen most először áll közülük való a katolikus egyház élén" – mondta Berlinben Angela Merkel német kancellár. Kiemelte, hogy a katolikus közösségen kívül is sokan várnak útmutatást az argentin Jorge Mario Bergoglio bíborostól, I. Ferenc pápától, és nemcsak hitbéli kérdésekben, hanem akkor is, ha a békéről, az igazságosságról és a teremtésvédelemről van szó.

Werner Faymann kancellár annak a reményének adott hangot közleményében, hogy I. Ferenc a párbeszédet állítja főpapi működésének középpontjába, a békéért, a szegényekért és a szegénység ellen lép fel. Michael Spindelegger alkancellár szerint „a remény jele és a katolikus egyházon belüli egység bizonyítéka", hogy a konklávé rövid idő alatt eredményt hozott.

Rövid hallgatás után gratulált I. Ferenc pápának a Twitteren és a kormány által közzétett levélben Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök, aki az utóbbi években több alkalommal is nyíltan összetűzésbe került Buenos Aires pápává választott érsekével. A dél-amerikai ország elnöke gyümölcsöző főpapi munkát kívánt a katolikus egyház új vezetőjének. "A magam, a kormány és országunk népe nevében szeretném üdvözölni Önt és kifejezni gratulációmat abból az alkalomból, hogy megválasztották Róma püspökévé, az egyetemes egyház vezetőjévé" - olvasható a Kirchner I. Ferenchez szóló levelében. Az argentin elnök kívánta, hogy az egyház vezetését átvéve I. Ferenc főpapi munkája legyen gyümölcsöző az olyan nagy felelősségek viselésében, mint az igazságosság, az egyenlőség, a testvériség és az emberiség békéje.

Nagyon jó döntésnek nevezte Bergoglio pápává választását Karel Schwarzenberg cseh kormányfőhelyettes, külügyminiszter. Schwarzenberg üdvözölte az új pápa megválasztását és rámutatott: a katolikus egyháznak jelenleg éppen Dél-Amerikában van a legtöbb híve - tolmácsolta a cseh diplomácia vezetőjének véleményét Johana Grohová, a külügyminisztérium szóvivője. Milos Zeman cseh államfő, illetve Petr Necas miniszterelnök szóvivőjük szerint csütörtökön küldik el hivatalos jókívánságaikat az új pápa megválasztásával kapcsolatban a Vatikánba. "Nagyon érdekes, hogy bár az új pápa a jezsuita rend tagja, felvette a Ferenc nevet. Ebből is látszik, hogy komolyan és nagy alázattal veszi hivatását. Szent Ferenc olyan rendet hozott létre, amely vagyon nélkül volt. Ebből a szempontból nagyon pozitív, hogy az új pápa őt választott jelképéül" - tolmácsolta Schwarzenberg véleményét szóvivője.

Francois Hollande is gratulált Ferenc pápának megválasztásához, a francia elnök leszögezte, hazája folytatja a Szentszékkel való bizalomteljes párbeszédet. A politikus tolmácsolta jókívánságait a pápának ahhoz a küldetéshez, amely a katolikus egyház élén vár rá, hogy szembenézzen a jelenkor kihívásaival. „Franciaország, amely hű a múltjához és a világban véghezvitt cselekedeteit megalapozó egyetemes eszméihez a szabadságról, az egyenlőségről és a testvériségről, folytatni kívánja a Szentszékkel való bizalomteljes párbeszédet a béke, az igazságosság, a szolidaritás és az emberi értékek szolgálatában" - fogalmazott az elnök.

Nem számítottak Bergoglio argentin érsek pápává választására az osztrák püspökök. Névválasztását annak jeleként értékelik, hogy a szegényekért való kiállás hangsúlyos lesz egyházfői tevékenységében.

Szlovákiai látogatásra hívja meg Ferenc pápát Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte Beatrice Hudáková, a kormányfő szóvivője. A szlovák vezetés még XVI. Benedek pápát hívta az országba abból az alkalomból, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők 1150 éve érkeztek a mai Szlovákia területére. Miután azonban XVI. Benedek lemondott hivataláról, és így már nem tud Szlovákiába látogatni, most ezt a meghívást kívánják megújítani Ferenc pápa számára. "Szlovákia számára nagy megtiszteltetés lenne, ha a szentatyát már az idén fogadhatná, amikor szent Cirill és Metód érkezésének 1150. évfordulóját, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának 20. évfordulóját, valamint ezzel összefüggésben Szlovákia és Vatikán diplomáciai kapcsolatfelvételének évfordulóját ünnepeljük" - áll a szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában.

Twitterüzenetben méltatta a megválasztott új katolikus egyházfőt a brit miniszterelnök, és üdvözölték Ferenc pápa megválasztását a brit egyházak vezetői is.David Cameron konzervatív párti kormányfő üzenetében közölte, hogy a világszerte 1,2 milliárd hívőt számláló katolikus közösség rendkívüli jelentőségű napjává avatta a szerdai napot "Őszentsége, Ferenc pápa megválasztása Róma 266. püspökévé".

Jézus szülőhelyére, Betlehembe hívta meg az újonnan választott katolikus egyházfőt Mahmúd Abbász palesztin elnök. Rámalláhban kiadott közleményében a Palesztin Hatóság vezetője gratulált Ferenc pápának, és bejelentette a hivatalos invitálást a Jeruzsálemhez közeli bibliai város meglátogatására. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új egyházfő fellép majd a Szentföld békéjéért.

A Kereszténydemokrata Néppárt is üdvözölte az újonnan megválasztott pápát, sok erőt, kitartást és bölcsességet kíván szolgálatához. "A kereszténydemokraták örömmel értesültek arról, hogy megválasztották a Katolikus Egyház új vezetőjét. A sok szempontból lelki válságát is élő Európának, illetve az egész világnak nagy szüksége van egy minden körülmények között tiszta erkölcsi útmutatást adni tudó hangra". A pápa személyes karizmája mindig is fontos volt - hangsúlyozta a KDNP, megjegyezve: "olyan egyházfőre van szüksége a világnak, aki igazi erejét a szerénység nagyságával mutatja meg a világ sokszínű lakosságának".

Nagyon nagy meglepetés Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává választása, nem számított az "esélyesek" közé - nyilatkozott Forrai Tamás Gergely, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke az MTI-nek. Mint mondta, a "nagy hatású kardinális", a 266. pápává megválasztott Ferenc "nem szerepelt az esélyesek között", szemben a "sokat tudó elemzők" véleményével. Hozzátette: több mint ezer éve ő az első Európán kívüli katolikus egyházfő és az első jezsuita. Külön érdekesség, hogy ő az egyetlen jezsuita a jelenlegi konklávéban, de a választó bíborosok fele jezsuita egyetemeken tanult.