Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Világ végéről lett pápa

2013.03.13. 21:29

Jorge Mario Bergoglio fehér pápai ruhában szólt a Szent Péter-bazilika erkélye alatt összegyűlt százezres tömeghez. „Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végére mentek érte. Köszönöm a fogadtatást” – mondta a most megválasztott katolikus egyházfő.

A pápa azt kérte, hogy a római egyház, a püspök és a nép kezdje meg útját a testvériség, a szeretet és az egymás iránti bizalom szellemében. „Továbbra is imádkozzunk önmagunkért, egymásért , hogy érvényesüljön ez a nagy testvériség” – mondta I. Ferenc, kifejezve reményét, hogy ez az út gyümölcsöző lesz az evangelizáció szempontjából.

A pápa megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről, akiért imát mondott, és aki hivatalos vatikáni források szerint televízión kísérte figyelemmel a fehér füst felszállását, az új egyházfő megválasztásának a bejelentését, akárcsak I. Ferenc rövid beszédét.

„Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez,  hogy áldja meg a püspökötöket” – mondta a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas tömeg előtt az új egyházfő. Végül megköszönte a tömeg üdvözlését, és közölte, hogy hamarosan ismét látni fogják egymást, majd ismét eltűnt a függönyök mögött.

Időközben a Vatikáni Rádió honlapján megjelent az üdvözlő beszéd szó szerinti verziója is:

Jó estét, fivéreim és nővéreim!

Tudjátok, ennek a konklávénak az volt a kötelessége, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim majdnem a világ végérre mentek érte... de itt vagyunk... Köszönöm nektek a fogadtatást. Róma egyházmegyének már van püspöke: köszönöm! Mindenekelőtt szeretnék imát mondani visszavonult püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk mindannyian érte, hogy az Úr megáldja őt és a Madonna oltalmazza őt. 
(A pápa ezután imát mondott a Szent Péter téren összegyűlt tömeggel együtt)
"És most kezdjük meg ezt az utat: a püspök és a nép. A római egyháznak ez az az útja, amely minden egyház irgalmasságát uralja. Ez a testvériségnek, a szeretetnek, az egymás iránti bizalmunknak az útja. Továbbra is önmagunkért imádkozunk: egyikünk a másikért. Imádkozunk az egész világért, hogy létezzék a nagy testvériség. Azt kívánom nektek, hogy az egyháznak ez az útja - amelyet ma kezdünk meg, és amelynek során az én, itt jelenlévő vikárius bíborosom fog segíteni nekem - gyümölcsöző legyen e nagyon szép város evangelizációja számára. Most pedig szeretnék áldást osztani, de előtte egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez,  hogy áldjon meg engem: a nép imája, azé a népé, amely áldását kéri püspökére. Csendben mondjuk el ezt az imátokat értem.

(I. Ferenc ezután az Urbi et Orbi áldását adta a hívőkre)

Testvérek és nővérek, most távozom. Nagyon köszönöm a fogadtatást. Imádkozzatok értem, és a mielőbbi viszontlátásra! Hamarosan látni fogjuk egymást: holnap szeretnék imádkozni a Madonnához, hogy oltalmazza egész Rómát. Jó éjszakát, jó pihenést!