Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Rekordradioaktivitás egy fukusimai halban

2013.03.16. 12:02
Rekordmértékű, kilogrammonkénti 740 ezer becquereles koncentrációjú radioaktív céziumot mutattak ki egy Fukusima közelében fogott halban, az ott bekövetkezett atomerőmű-balesetet után több mint két évvel - közölte szombaton a létesítményt üzemeltető TEPCO cég. A vállalatot szombati hírek szerint amerikai katonák perlik. Mindeközben több száz tonna, a balesetből származó szemét sodródik az USA partjai felé.

A halban kimutatott káros anyag mértéke a japán kormány által megállapított egészségügyi határérték 7400-szerese. Az adat egyben azt is jelzi, hogy több mint két évvel a fukusimai erőműbaleset után is súlyos a környező vizek szennyezettsége.

A félkilós halat a leszerelés alatt álló Fukusima–1 erőmű kikötőjében, a létesítmény hűtővíz-beömlőjének közelében fogták. A cég korábban egy hálót helyezett el a kikötő kijáratához, hogy a radioaktív anyagokkal beszennyezett halak ne tudjanak kijutni a nyílt tengerre. A helyi halászok több mint két éve nem használják a környező vizeket, miután az erőműből korábban rengeteg radioaktív víz folyt el.

Szombati japán sajtóhírek szerint már 126 amerikai katonák perli a TEPCO-t, kétmilliárd dolláros kártérítést követelve a cégtől. A fukusimai katasztrófa következményeinek eltakarításában segédkező katonák azt állítják, hogy a cég félrevezette őket a művelet potenciális veszélyeivel kapcsolatban.

A pert még tavaly decemberben kilenc katona indította meg egy kaliforniai bíróságon, de a baleset évfordulóját követően további 17-en már csatlakoztak a csoportos keresethez, további 100 felperes csatlakozása pedig folyamatban van.

Modellezték a szemetet

Mindeközben a tokiói környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy áprilistól újabb 220 ezer tonna, a 2011-es japán cunamit követően elsodort hulladék fogja elérni Észak-Amerikai partjait. Az NHK japán televízió szombaton arról számolt be, hogy a tárca friss, a korábbiaknál részletesebb számítógépes modellezéssel számolta ki a törmelék útját.

A szimulációk szerint április negyedikétől fog megérkezni a két évvel ezelőtt elsodort hulladék következő tömege a Csendes-óceán túlsó partjára. Júniusig 105 ezer, októberig összesen 221 ezer tonna érheti el a parti vizeket.

A Japán északkeleti partvidékét 2011. március 11-én leromboló, több tízméteresre dagadó cunami összesen mintegy másfél millió tonna hulladékot sodort magával az óceánba. A törmelék egy része már korábban elérte Észak-Amerikát, ahol edzőcipők és hajók mellett egy teljes japán úszódokkot is partra sodort a víz.

Japán hatmillió dolláros anyagi segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak és Kanadának a törmelék eltakarítására. Ugyanakkor a szigetország korábban 712 millió dollár értékben kapott adományokat amerikai állampolgároktól és szervezetektől a két évvel ezelőtti katasztrófát követően, és az Egyesült Államok hadserege is hathatós segítséget nyújtott Japánnak a természeti csapás utáni helyreállításban.