Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Az új izraeli kormány is építene telepeket

2013.03.18. 06:14
Uri Ariel leendő izraeli lakásügyi miniszter közölte vasárnap este egy tévéinterjúban, hogy Benjámin Netanjahu új kormánya ugyanolyan ütemben folytatja majd a telepbővítést, mind az előző kabinet.

A miniszter, aki a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot képviseli a kormányban, és maga is a megszállt Ciszjordániában élő telepes, a területek bibliai nevét használva kijelentette: a kormány „Júdeában és Szamariában többé-kevésbé annyi lakást épít majd, mint eddig. Nem látok okot arra, hogy ez megváltozzon”. Hozzátette, hogy a további építkezések többsége a gyérebben lakott területeken lesz.

A legtöbb nagyhatalom a nemzetközi törvényekbe ütközőnek tekinti a megszállt területeken való építkezést. Az izraeliek egy része viszont úgy gondolja, hogy a zsidókat történelmi szálak kötik Ciszjordániához és Kelet-Jeruzsálemhez, ahol mintegy 500 ezer telepes él, és ezek az izraeliek vitatják, hogy törvénytelen volna ezeken a területeken építkezniük.

Közel-keleti útja keretében éppen kedden érkezik Izraelbe Barack Obama amerikai elnök, aki már első hivatali idejében is követelte Izraeltől, hogy állítsa le a telepbővítést azokon a területeken, amelyek a palesztinok leendő államának részét képeznék.