Lemondott a Tóásó-ügyet manipuláló államügyész

2013.03.20. 15:36

Lemondott megbízatásáról az úgynevezett terrorista ügyben az államot képviselő vezető ügyész - jelentette be helyi idő szerint kedden a bolíviai főügyész. Ebben a perben van a vádlottak között a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd.

Marcelo Soza ügyész irányította a kezdetektől fogva a vád szerint Evo Morales államfő meggyilkolására és az ország felosztására irányuló összeesküvés vizsgálatát. Ramiro Guerrero főügyész szerint arra hivatkozott "visszavonhatatlan" lemondásában, hogy a családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát.

A lemondás hírét az El Mundo című Santa Cruz-i lap nem hivatalos forrásra hivatkozva már egy nappal korábban jelentette. A bolíviai sajtóban megjelent egyes cikkek szerint a valódi oka az, hogy nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen ő maga beszél egy bizalmasának a per manipulálásáról.

A terrorista ügy 2009 áprilisán pattant ki, amikor kommandósok agyonlőtték a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és Tóásó Elődöt.  • Hírek
  • Hírek