Laura, Alida
16 °C
32 °C

A képviselők nemzetiségét firtatják az ukrán nacionalisták

2013.03.22. 19:21
A nacionalista Szabadság párt két képviselője pénteken azzal a kéréssel fordult az ukrán parlament elnökéhez, hogy tegye nyilvánosan hozzáférhetővé a törvényhozás tagjainak nemzetiségét.

"Az ukránoknak és a kisebbségekhez tartozóknak tudniuk kell, van-e a törvényhozásban olyan, aki velük azonos nemzetiségű, akihez nemzetiségi jogaik védelméért fordulhatnak" - jelentette ki a nacionalista Szabadság párt két képviselője. Andrij Mohnik és Leontyij Martinyuk ezt "fontos társadalmi érdeknek" nevezte.

Szerinte volt már példa arra, hogy közzétették a képviselők nemzetiségét, például a független Ukrajna második parlamentje tagjaié megtalálható a törvényhozás honlapján.

A képviselőknek a parlament hivatalában leadott személyes adatlapján fel van tüntetve nemzetiségük, ennek közzétételét követelik Volodimir Ribak házelnöktől.

A kormányzó Régiók Pártja egyik képviselője viszont január végén törvénytervezet nyújtott be, amely épp ellenkezőleg, tiltaná az olyan személyes adatok nyilvánosságra hozatalát, mint amilyen a nemzetiség, a vallási meggyőződés, az iskolai végzettség és az egészségi állapot.