Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Holtan találták Angliában az orosz milliárdost

2013.03.23. 19:47
Borisz Berezovszkij orosz nagyvállalkozót holtan találták szombaton, angliai házában. A hírt a moszkvai bejelentés után, szombat este a Scotland Yard is megerősítette. A 67 éves Berezovszkij halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket.

Berezovszkij 2000-ben emigrált Londonba, és kapcsolatban volt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori ügynökével, aki szintén 2000-ben költözött Londonba.

Litvinyenkót 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte Londontól az orosz kormány, de az Egyesült Királyság menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni bíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

Meg akarták ölni

Az orosz pénzember ellen az elmúlt években több merényletet is megkíséreltek. Berezovszkij közeli bizalmasa volt Borisz Jelcin egykori orosz elnöknek, és többször nyilvánosan, élesen bírálta Vlagyimir Putyin államfő rendszerét, sőt többször nyílt felhívásokat intézett az orosz ellenzékhez Putyin eltávolítására, ha kell, erőszakkal.

Berezovszkij a Guardiannek 2007-ben azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni, és ő személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik palotapuccsra szövetkeznek. Ugyanabban az évben (Litvinyenko megölése után egy évvel) kerültek nyilvánosságra Londonban olyan értesülések, amik szerint moszkvai ügynökök Berezovszkijt is megpróbálták megölni Londonban.

A Scotland Yard is figyelmeztette

Az oligarcha annak idején, az ügyről beszámoló londoni sajtóértekezletén kijelentette: nem sokkal korábban a Scotland Yard figyelmeztette, hogy az életére akarnak törni, és ha lehet, hagyja el az országot. Egy hétre távozott is, és csak akkor tért vissza, amikor a rendőrség közölte vele, hogy ezt biztonsággal megteheti.

Berezovszkij szerint ugyanazok akarták őt is megölni, akik Litvinyenkót meggyilkolták. A pénzember kijelentette azt is, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt.

A Scotland Yard akkor mindebből annyit megerősített részletek nélkül, hogy London belvárosában, a Berezovszkij elleni merényletterv kapcsán valóban őrizetbe vett egy illetőt, akit viszont két nappal később, vádemelés nélkül átadott a bevándorlási hatóságoknak.

Abramovicstól követelt pénzt

Berezovszkij 2010-ben, Londonban kártérítési pert nyert az RTR orosz állami televízió ellen, amelynek egy 2007-es műsorában az hangzott el, hogy valójában ő volt a kitervelője Litvinyenko sugárzó anyaggal végrehajtott megölésének. A londoni felsőbíróság 150 ezer font (53 millió forint) kártérítésre ítélte az RTR televíziót, ami azonban a végzésről nem vett tudomást.

Berezovszkij nemrég szembekerült egy másik orosz oligarchával, Roman Abramoviccsal, szintén Londonban élő volt üzlettársával és barátjával, a Chelsea futballklub tulajdonosával, akitől 3 milliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics viszont azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt „politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért” kapta a cég létrehozása idején.

A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, sőt meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint 100 millió font perköltség megfizetésére is kötelezte. A BBC szombat este idézett forrásai szerint Berezovszkij a pervesztés óta depresszióval küszködött, amit egyre szorítóbb anyagi problémái is súlyosbítottak.

Az oroszok szerint bocsánatot kért Putyintól

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak azt mondta, hogy Borisz Berezovszkij bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól, és haza akart térni. A szóvivő az orosz mágnás halálhírére reagálva elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt Berezovszkij levélben fordult Putyinhoz, és a levélben elismerte, hogy nagyon sok hibát vétett, és lehetőséget kért arra, hogy visszatérhessen Oroszországba.

Dmitrij Peszkov azt mondta, nem tudja, hogyan reagált az orosz államfő Borisz Berezovszkij halálhírére, de abban biztos, hogy „bármilyen is legyen valaki, halála pozitív érzéseket nem válthat ki belőlünk”.

Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője a Kommerszantnak azt mondta, hogy amint az orosz hatóságok hivatalosan is megkapják az értesítést Borisz Berezovszkij haláláról, lehetséges, hogy megszüntetik az ellene folyó büntetőeljárásokat. Ez esetben feloldhatják oroszországi vagyonának zárolását is. Az eljárást akkor folytathatják, ha a családja azt kéri, hogy tisztázzák őt a vádak alól.

Egy orosz bíróság 2007-ben hozott ítélete szerint Berezovszkij 215 millió rubelt sikkasztott el az Aeroflot orosz légitársaságtól, és ezért távollétében hat év börtönbüntetésre ítélte. Berezovszkijt Oroszországban több csalási ügyben találták bűnösnek, ezért nemcsak hat, hanem még további 13 évet kellett volna börtönben töltenie hazatérése esetén.