no

Berezovszkij öngyilkos lehetett

2013.03.24. 07:34 Módosítva: 2013.03.24. 07:58

Moszkvai ügyvédje szerint a Nagy-Britanniában élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij öngyilkos lett. Ezt a verziót erősíti a Forbes orosz verziójának honlapján ismertetett, a magazin egyik újságírójával halála előtt folytatott - nem rögzített -  beszélgetése is, amely szerint az orosz mágnás úgy fogalmazott, hogy nem látja értelmét az életének.

"Már nincs értelme az életemnek. Nem akarok politizálni. Nem tudom, mihez fogjak. Hatvanhét éves vagyok" - mondta péntek este, néhány órával halála előtt Ilja Zseguljevnek, a Forbes egyik újságírójának.

Az újságíró ugyan megígérte a Nagy-Britanniában élő orosz nagyvállalkozónak, hogy nem hozza nyilvánosságra a beszélgetést, de miután értesült a haláláról, úgy döntött, mégis megteszi.

Alekszandr Dobrovinszkij, Berezovszkij moszkvai ügyvédje az orosz állami televíziónak azt mondta: ügyfele az utóbbi időben rettenetes lelki állapotban volt, és öngyilkosságot követett el. A Berezovszkij család egyik barátja azonban elvetette az öngyilkosságot. "Tele volt adóssággal. Gyakorlatilag összeomlott. Árusította festményeit és más tárgyait" - mondta Dobrovinszkij.

"Semmit nem szeretnék most jobban, mint visszatérni Oroszországba. Nem fogtam fel, hogy mennyire kedves nekem Oroszország, és hogy nem vagyok képes ilyen sokáig emigrációban élni" - jelentette ki Berezovszkij az újságírónak.

"Sok mindenről megváltozott a véleményem. Nagyon idealista elképzelésem volt arról, hogy hogyan lehet Oroszországot demokratikussá tenni. Idealista képem volt arról, hogy ez itt demokrácia Európa közepén. Alábecsültem Oroszország tehetetlenségét, és túlbecsültem a Nyugatot" - tette hozzá.

000 DV1445902 (1)
Fotó: Leon Neal

Az orosz nagyvállalkozót szombaton holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán, a kádjában. Halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket. Az orosz államfő szóvivője közölte szombaton: Berezovszkij bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól és haza akart térni. A szóvivő az orosz mágnás halálhírére reagálva elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt Berezovszkij levélben fordult Putyinhoz, elismerte, hogy nagyon sok hibát vétett. Lehetőséget kért arra, hogy visszatérhessen Oroszországba.

Százmillió fontos perek

Berezovszkij a Chelsea futballklub tulajdonosától - korábbi üzlettársától és barátjától - hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért" kapta a cég létrehozása idején. A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, és meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijnak kellett több tízmillió - egyes források beszámolói alapján 100 millió - fontot kifizetnie perköltség és egyéb kötelezettségek címén.

A brit sajtó forrásai szerint ez - és más, ugyancsak sikertelen peres ügyei - megrendítették az egykor dúsgazdag mágnás anyagi helyzetét, és Berezovszkij az utóbbi időszakban már személyes vagyontárgyait volt kénytelen értékesíteni, hogy pénzügyeit valamiképp stabilizálja.

A Litvinyenko-szál

Az öngyilkosság-teória ellenére vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas, különlegesen kiképzett rendőrségi szakértők kezdték átkutatni vasárnap hajnalban az orosz oligarcha Londonhoz közeli házát. A területileg illetékes rendőrség szóvivője bejelentette azt is, hogy Berezovszkij holttestét nem szállították még el a házból. A néhai orosz nagybefektető, aki számos alkalommal nyilvánosan és élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban - a brit uralkodó első számú rezidenciájának, a windsori kastélynak a közelében - lakott.

A rendőrségi szóvivő a BBC beszámolója szerint "elővigyázatossági intézkedésnek" nevezte, hogy vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértők is bekapcsolódtak a ház átkutatásába. A ház köré a rendőrség nagy kiterjedésű kordont vont és több utat lezárt. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok megítélése szerint a helyi lakosságot semmiféle veszély nem fenyegeti.

Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott. Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport