Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Havazás miatt szükségállapot Kijevben

2013.03.24. 07:57 Módosítva: 2013.03.24. 07:57

Szükségállapotot hirdettek ki Kijevben a lehullott sok hó miatt. Számos járatot töröltek a légi-, a vasúti, és az autóbusz-közlekedésben. Pénteken 50 centiméter hó hullott a kijevi fővárosra, ami több mint egyhavi mennyiség egy átlagos télen.

A Boriszpil nemzetközi repülőtér nem fogad és indít járatokat. A vasúthálózatot főleg az ország középső és északi részén bénítja meg a sok hó. A közutakon több mint 5000 gépjármű rekedt Kijev közelében és az ország északkeleti részén. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőig marad a hideg idő.

A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki Oroszország Ukrajnával szomszédos több régiójában a nagy havazás és hófúvás miatt.  A kurszki, valamint a szomszédos orjoli terület székhelyén, Kurszkban és Orjolban sem boldogulnak az évek óta nem tapasztalt mennyiségű hóval. A közlekedés megbénult mindkét városban. A helyzetet nehezíti az erős szél.

A szintén Ukrajnával határos belgorodi, brjanszki területen, valamint a vele szomszédos voronyezsi és a Moszkvához közelebb eső tulai területen is kellemetlen téli időjárási viszonyok uralkodnak. Moszkvában és környékén is riasztást adott ki a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Az időjárási előrejelzés szerint a helyenként óránként 70 kilométeres széllel járó havazás keddig is eltarthat, és legalább fél méter hó eshet az orosz fővárosban.

Az orosz hírtelevízió jelentése szerint a moszkvai nemzetközi repülőterek működését nem zavarja az erősödő havazás. Seremetyevón, Domogyedovón és Vnukovón, ha késésekkel is, de indítják és fogadják a járatokat.