Szilvia
5 °C
16 °C

Egész Európa szenved a rossz időtől

2013.04.01. 13:26 Módosítva: 2013-04-02 08:33:06

Spanyolországban és Portugáliában az utóbbi napok heves esőzései, Lengyelországban pedig a még hétfőn is tartó komoly havazás okozott gondokat a közlekedésben és az áramellátásban.

Madridtól délre, Ciudad Real környékén egy sofőr vesztette életét, amikor teherjárműve egy - a napok óta tartó esőzések miatt - megáradt folyóba zuhant. Az ország délkeleti részén található Albacete vidékén több mint százan egy kempingtábor területén ragadtak, mert az onnan kivezető egyetlen utat víz árasztotta el. Észak-Spanyolországban fokozott árvízveszély alakult ki a Duero és az Ebro mentén, a több napja tartó esőzések következtében sok ottani víztározó tárolókapacitásának a határáig megtelt már vízzel.

Portugáliában az ország középső részén található Viseu és Santarém környékén több falut is elvágott a külvilágtól az utakat elárasztó víz. Az ország különböző vidékein a napok óta tartó esőzés következtében kialakult áradások miatt tucatnyi utat le kellett zárni. A legsúlyosabb helyzet a Lisszabonnál az óceánba ömlő Tejo folyó mentén alakult ki.

Lengyelországban hétfőn több mint százezer fogyasztó maradt áram nélkül a sűrű havazás okozta energiaellátási gondok miatt az ország középső és keleti térségeiben. A hó súlya miatt letört ágak és a kidőlt fák több mint 40 távvezetéket rongáltak meg, ami az áramszolgáltatás mintegy kétezer alállomásának a működését bénította meg. Komoly gondokat okozott a havazás a közúti és a légi közlekedésben. Az ország számos vidékén még hétfő délelőtt is havazott, az időjárási előrejelzések szerint a tavasz legkorábban csak két hét múlva köszönt be Lengyelországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?