Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Egész Európa szenved a rossz időtől

2013.04.01. 13:26 Módosítva: 2013-04-02 08:33:06

Spanyolországban és Portugáliában az utóbbi napok heves esőzései, Lengyelországban pedig a még hétfőn is tartó komoly havazás okozott gondokat a közlekedésben és az áramellátásban.

Madridtól délre, Ciudad Real környékén egy sofőr vesztette életét, amikor teherjárműve egy - a napok óta tartó esőzések miatt - megáradt folyóba zuhant. Az ország délkeleti részén található Albacete vidékén több mint százan egy kempingtábor területén ragadtak, mert az onnan kivezető egyetlen utat víz árasztotta el. Észak-Spanyolországban fokozott árvízveszély alakult ki a Duero és az Ebro mentén, a több napja tartó esőzések következtében sok ottani víztározó tárolókapacitásának a határáig megtelt már vízzel.

Portugáliában az ország középső részén található Viseu és Santarém környékén több falut is elvágott a külvilágtól az utakat elárasztó víz. Az ország különböző vidékein a napok óta tartó esőzés következtében kialakult áradások miatt tucatnyi utat le kellett zárni. A legsúlyosabb helyzet a Lisszabonnál az óceánba ömlő Tejo folyó mentén alakult ki.

Lengyelországban hétfőn több mint százezer fogyasztó maradt áram nélkül a sűrű havazás okozta energiaellátási gondok miatt az ország középső és keleti térségeiben. A hó súlya miatt letört ágak és a kidőlt fák több mint 40 távvezetéket rongáltak meg, ami az áramszolgáltatás mintegy kétezer alállomásának a működését bénította meg. Komoly gondokat okozott a havazás a közúti és a légi közlekedésben. Az ország számos vidékén még hétfő délelőtt is havazott, az időjárási előrejelzések szerint a tavasz legkorábban csak két hét múlva köszönt be Lengyelországban.