Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Élelmiszerbotrány Kínában

2013.04.01. 11:57

Sorozatos visszaélésekre derült fény egy eredetileg Svájcból importált gyermektápszer kínai forgalmazását illetően, az érintett cég vezetője vasárnap elismerte bűnösségét - számolt be a legújabb élelmiszerbotrányról a kínai sajtó.

Több mint egy éven keresztül meghamisították, újracsomagolták és újracímkézték a kínai boltok polcán "száz százalék importként" feltüntetett Hero Nutradefense néven árusított csecsemőtápszert - vallotta be vasárnap Mou Csün, a terméket árusító svájci Hero Group kínai kereskedelmi partnere.

Mou elismerte: az alpesi országból származó tápszert lejárt szavatosságú kínai tejporral és más tejszármazékokkal keverték, a lejárati dátumokat meghamisították, az idősebb gyerekek számára készült termékeket fiatalabbaknak ajánlottra cserélték. A vállalkozó azt is bevallotta: a termék iránt olyan nagy volt a kereslet Kínában, hogy cége az importprocedúrát megkerülve jelentős mennyiségű árut csempészett be az országba, tovább gyarapítva bűnlajstromát.

A visszaélésekre a kínai központi televízió, a CCTV hívta fel a figyelmet egy múlt heti műsorában, azt állítván: a vállalat jogszabályokkal szembemenő gyakorlatát a kelet-kínai Szucsou városának minőségellenőrei már tavaly novemberben felfedték. Arról ugyanakkor hivatalosan nem közöltek jelentést, a veszélyes gyerektápszereket pedig nem vetették le a polcokról, így azok egészen a múlt hét végéig megvásárolhatóak voltak az országban, miközben a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a cég által vizsgált 17 mintából mindössze három felelt meg a nemzeti előírásoknak.

Kínában évek óta komoly gondokat okoznak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos kérdések. A tejipari ágazat a 2008-as melamin-botrány óta nem képes lábra állni, akkor 22 gyártó cég szabályszegése hat kisgyermek halálát és 300 ezer másik megbetegedését okozta. Tavaly a belső-mongóliai Yili Ipari Csoport bébiételeiről derült ki, hogy higanyt tartalmaznak, így a terméket országszerte levetették a boltok polcairól. Ezt megelőzően a Megniu tejipari cég került feketelistára, miután termékeiben - egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során - nagymennyiségű gombamérget találtak, az egyik legkedveltebb tejbe pedig lúgos víz került