Jenő
-2 °C
6 °C

Kivégeztek három elítéltet Kuvaitban

2013.04.01. 15:26

Kivégeztek - 2007 óta először - három, gyilkosságért elítélt férfit hétfőn Kuvaitban - közölte az emírség igazságügy-minisztériuma. A három elítéltet - egy pakisztánit, egy szaúdit és egy hontalan arabot - felakasztották a kuvaitvárosi központi börtönben az igazságügyi hatóságok és a belbiztonsági szolgálatok képviselőinek, valamint újságíróknak a jelenlétében, de a szélesebb nyilvánosság kizárásával.

A pakisztánit egy kuvaiti házaspár, a szaúdit egy honfitársának a meggyilkolása miatt ítélték el. A hontalan férfit abban találták bűnösnek, hogy megölte feleségét és öt gyermekét, miután azt állította magáról, hogy ő a rejtőzködő Mahdi imám. A síita muzulmánok hite szerint Mahdi egy nap visszatér, hogy igazságot szolgáltasson a Földön.

Kuvaitban, ahol több mint hat éve nem hajtottak végre halálos ítéletet (akkor egy pakisztánit végeztek ki drogkereskedelemért), legalább 48 embert tartanak fogva a halálsoron - mondta a kivégzések ügyében illetékes főügyész. A KUNA hivatalos hírügynökség által idézett Mohamed ed-Dvaidzs hozzátette, hogy az ítéletek végrehajtását a kuvaiti emír ratifikálta. A törvény értelmében az emír a halálbüntetést életfogytiglani börtönre változtathatja.

A 48 halálraítélt között van az uralkodó Szabah család két tagja is, akiket kábítószer-kereskedelemben és gyilkosságban találtak bűnösnek, valamint egy nő, aki 2009-ben felgyújtott egy sátrat férje második lakodalmán, 57 nő és gyermek halálát okozva. Kuvaitban összesen 69 férfit és nőt végeztek ki azóta, hogy az öböl menti ország a hatvanas évek közepén bevezette a halálbüntetést, többségüket gyilkosságért vagy drogkereskedelemért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?