Szilárda
-4 °C
3 °C

Legálisak a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban

2013.04.01. 18:45

Törvényesen is hozzáférhetővé váltak hétfőtől a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A vadkender felhasználását egészségügyi felhasználásra januárban engedélyezte a parlament. A Mladá Fronta Dnes című napilap korábban azt írta, hogy egy adagnyi kender ára 1200 korona (mintegy 13500 forint) körül lesz.

Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána-alapú gyógyszerek árát a betegbiztosító pénztárak egyelőre nem fogják téríteni. Az egészségbiztosítók álláspontja szerint a marihuána nem tekinthető gyógyszernek. Számos civil szervezet és a minisztérium is azonban más véleményen vannak, s tárgyalásokat kezdeményeztek a biztosítókkal.

A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.

A marihuána-alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő, amelynek a munkájában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és parlamenti képviselők, szenátorok vettek részt. A megoldás érdekében számos törvényt kellett módosítani.

A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lesz kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. "Ez nem jelenti a marihuána legalizálását" - mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes parlamenti párt támogatta.

A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki - közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.

Miután Csehországban még senki sem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána-alapú orvosságok kerülnek a gyógyszertárakba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!