Árpád
-2 °C
3 °C

Lezuhant egy vadászgép Kínában

2013.04.01. 09:17

Mindkét pilóta életét vesztette, amikor lezuhant a kínai hadsereg légierejének egyik Szu-27-es vadászrepülőgépe a kelet-kínai Santung tartományban - jelentette a kínai központi televízió (CCTV) híre nyomán hétfőn a pekingi média.

A Zsuncseng településnél, lakott területen kívül történt balesetet hétfőn a hadsereg illetékesei elismerték. A Global Times című lap arra hívja fel a figyelmet: a pilótafülke tetejének a hiánya arra utal, hogy a pilóták katapultáltak, de egyelőre nincs magyarázat arra, hogy miért nem maradtak életben. A baleset körülményeit vizsgálják. A történtekről szűkszavú képes hírt közölt a Zsenmin Zsipao című központi pártlap azok után, hogy kínai mikroblogokon már vasárnap felvételek jelentek meg a földön füstölgő géproncsról.

A kétüléses Szu-27UBK típusú vadászgépből negyven darabot állított hadrendbe a kínai légierő 1992 óta, az utolsó 28 darabot 2000-ben szállították le a hadseregnek. A Global Times szakértője szerint a gépeket intenzíven használják a harmadik generációs vadászgépek pilótáinak kiképzésére. Hozzátette, a kínai hadsereg által kifejlesztett J11B, szintén kétüléses vadászgép idővel átveszi az orosz Szuhojok szerepét. Kínában utoljára 2009-ben vált ismertté, hogy Szu-27-essel baleset történt, amikor egy ilyen gép Csungkingban egy hegynek csapódott. Ellőtte több robbanás történt a gépen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?