Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sítúrázók haltak meg egy osztrák lavinában

2013.04.01. 17:46

Három síelő meghalt, egy pedig eltűnt hétfő délután a dél-tiroli Vinschgau (olaszul Val Venosta) környékén, miután lavina sodorta el őket.

Német és olasz síelők egy nagyobb csoportja Dél-Tirol nyugati részén, a 3200 méter fölé magasodó Schöntaufspitze csúcs környékén ereszkedett le a hegyoldalon, amikor a lavina elsodorta őket. A lezúduló hó négy síelőt maga alá temetett. Három szerencsétlenül jártat - feltehetően két olasz és egy német állampolgárt - megtaláltak ugyan a társaik és a mentőalakulatok, de már későn érkezett a segítség, mindhárom síelő meghalt. Egy negyedik túrázót még keresnek, a környéken számos mentőalakulatot és több helikoptert is riasztottak.

A térségben sok volt a frissen hullott hó, és a sítúrázók feltehetően maguk okozták a lavinát, mégpedig olyan vidéken, ahol a lavinaveszélyt jelző ötös beosztású skála szerinti hármas riasztás volt érvényben.

Múlt kedden már két síelőt megölt egy lavina Dél-Tirolban, és vasárnap az olasz Piemontban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült egy hógörgetegben.