Aliz
6 °C
14 °C

Több száz házat vett a kínai hivatalnok

2013.04.01. 10:35

Korrupcióval, adathamisítással és csalással vádolják azt az egykori hivatalnokot, aki összesen 192 ingatlant vásárolt Kínában. A korábban Kuangtung tartományban rendőrfőnökként dolgozó Csao Haj-pint február eleje óta vizsgálja a rendőrség - írta hétfőn a Nanfang Zsipao helyi lap.

Ügyére az újság szerint egy Csaóval korábban üzleti kapcsolatban álló, ám később vele vitába keveredő vállalkozó, Huang Kun-ji hívta fel a hatóságok figyelmét. Huang azt állította, Csao a korrupcióból származó pénzét fektette ingatlanba, az ingatlanvásárlást szigorúan szabályozó központi előírásokat pedig hamis személyi igazolványok használatával kerülte ki.

A bejelentés után megkezdett nyomozás során a tartomány több nagyvárosában "legalább 192" ingatlant találtak Csao, az általa tulajdonolt cég, valamint öccse nevén bejegyezve. A korábbi rendőrfőnök azzal védekezett, hogy ő mindössze egy építőipari cégnek a jogi képviselőjeként járt el, s ilyen minőségében csupán az ingatlanok felügyelője. Az érvelést gyengíti, hogy a férfi több személyi igazolvánnyal is rendelkezik, az ingatlanok vásárlását pedig már cége megalapítása előtt, az 1990-es évek elején megkezdte.

A Csaóéhoz hasonló - és nyilvánosság elé is kerülő - esetek száma az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. Év elején 41 ingatlanának felfedezése után Kung Aj-aj, egy Senhszi-tartománybeli banki hivatalnok került a rendőrök kezére. Még korábban Sencsen város egyik kerületének egykori helyettes vezetőjét, Csou Vej-szét vették őrizetbe 80 háza és 20 autója miatt, egy kuangcsoui hivatalnok, Caj Pin ellen pedig 22 lakóingatlana miatt indult vizsgálat.

A kínai vezetés tavaly ősszel hirdette meg fokozott korrupcióellenes harcát, melynek következtében - és annak részeként - valóságos lebuktató-kampány indult a kínai interneten a korrupt hivatalnokok ellen. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök március végén megerősítette ezeket a törekvéseket, mondván, hogy a hivatalnokok befolyását, pénzét és viselkedését szabályozó, tiszta kormány kiépítésére van szükség, mely nem enged teret a korrupciónak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?