Jácint
16 °C
31 °C

Vadásznak az újságírókra Szíriában

2013.04.01. 08:10
Egy kuvaiti üzletember 100 ezer eurónak megfelelő fejpénzt ajánlott azoknak, akik Szíriában foglyul ejtik az al-Dzsazíra vagy az al-Arabíja arab hírtelevíziók bármelyik tudósítóját.

A Bassár el-Aszad elnök rendszerét nyíltan támogató üzletember felhívása a damaszkuszi állami televízióban hangzott el vasárnap este. A kuvaiti vállalkozó a két tévéállomás tudósítóit uszítással és ennek kapcsán azzal vádolta, hogy felelősek a két éve tartó vérontásért.

A szíriai polgárháború napról-napra veszélyesebb az újságírók számára. Erre utal, hogy a hét végén orvlövészek életveszélyesen megsebesítették az ARD német közszolgálati televízió Aleppóban tartózkodó veterán tudósítóját. A legfrissebb hírek szerint Jörg Ambrustert jelenleg egy török kórházban ápolják, állapota stabil.

Az ARD stábja a múlt hét eleje óta az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg által ellenőrzött területen forgatott. Az orvlövészek támadása pénteken érte őket. A tudósítón szombaton életmentő műtétet hajtottak végre, majd Törökországba szállították.

Emberrablás Aleppóban

A szíriai tudósítás veszélyességét idén januárban Szlankó Bálint is megtapasztalta, akit munka közben raboltak el Aleppóban.  Ő szerencsére ép bőrrel úszta meg, története az Indexen olvasható.