Valér
-2 °C
0 °C

Amerikai vadászgépeket küldtek Dél-Koreába

2013.04.01. 09:27

A Koreai-félszigeten kialakult rendkívül feszült helyzet közepette az Egyesült Államok vadászgépeket küldött Dél-Koreába. Mindezt az amerikai hadsereg egy magas rangú tisztségviselője jelentette be helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban. A bejelentés szerint F-22-es típusú Raptor gépekről van szó, amelyek radaron nem követhetők.

A gépek - amelyek eddig a Japánban lévő kadenai támaszponton állomásoztak -  részt vesznek az Egyesült Államok és Dél-Korea jelenleg zajló nagyszabású hadgyakorlatán. A hadsereg képviselője nem közölte, hogy hány gépet irányítottak át Dél-Koreába

Észak-Korea szombaton jelentette be, hogy kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben. A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva idézte a nyilvánosságra hozott "különleges közleményt", amely szerint a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság (KNDK) a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni.

A phenjani hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a múlt hét közepén az észak-koreai vezetés jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontokra mérendő csapások terveit. Washingtoni közlés szerint a Dél-Koreába küldött vadászgépek az osani légi támaszponton állomásoznak majd. Az idézett tisztségviselő ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea fenyegetéseivel, illetve provokációival semmit nem ér el, azok csak az ország még erőteljesebb elszigetelődéséhez vezetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!