Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

13 halott egy ranguni iskolában

2013.04.02. 06:32

Tizenhárman, köztük gyermekek vesztették életüket abban a tűzben, ami egy ranguni muzulmán iskolában ütött ki kedd hajnalban. A rendőrség szerint a tüzet rövidzárlat okozta, és nincs köze az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeihez a muzulmánok és a buddhisták között.

A tűz keletkezésekor körülbelül hetven, többségében gyermek aludt az iskolában. A tűzben néhányan súlyos égési sérüléseket szenvedtek, néhányan füstmérgezés miatt vesztették életüket. Mianmarban az elmúlt hónapokban több erőszakos cselekmény történt a muzulmánok és a buddhisták között. A Ranguntól több száz kilométerre északra fekvő Meithila városában például fegyveres buddhisták gyújtogattak a város muzulmán negyedében, de hasonló gyújtogatások voltak Jametinben is, ahol a halálos áldozatok száma meghaladta a negyvenet.

Az erőszakos cselekmények elsősorban a kisebbségben lévő muzulmán lakosság ellen irányulnak, és Thein Szein elnök vezette polgári kormány stabilitását veszélyeztethetik. A kormány fél évszázados katonai diktatúra után tavaly vette át az ország irányítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!