Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az észak-koreai válság túlságosan elmélyült

2013.04.02. 16:34

Az ENSZ főtitkára kedden figyelmeztette az atomlétesítményei újraindítását bejelentő Észak-Koreát, hogy a válság túlságosan elmélyült. "Az atomfenyegetés nem játék" – szögezte le Ban Ki Mun Andorrában. "Főtitkárként feladatom a háború megakadályozása és a béke felkutatása" – tette hozzá. "Ezen felül azt is le kell szögeznem, hogy a mostani válság túl messzire jutott."

A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: meggyőződése, hogy senkinek sem áll szándékában politikai rendszere vagy külpolitikája miatt megtámadni Észak-Koreát, de lehetségesnek tartotta, hogy egyesek határozott választ adnak majd Phenjan minden egyes új, közvetlen katonai provokációjára.

Észak-Korea kedden ismét ujjat húzott a nemzetközi közösséggel, amikor bejelentette, hogy az atomprogramjainak tilalmára vonatkozó ENSZ-határozatok ellenére újraindítja 2007-ben leállított atomreaktorát.

Phenjan közölte: újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd. Ezek között van az a jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy megállapodás részeként, majd 2008-ban a hűtőtornyát is lebontották.

Phenjan folyamatosan ellenezte atomlétesítményei ellenőrzését, és 2008-ban kivonult azokról a tárgyalásokról, amelyek az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország és a két Korea részvételével folytak az észak-koreai atomprogramról.