Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biciklire ülhetnek a Szaúd-arábiai nők

2013.04.02. 08:41

Engedélyezte Szaúd-Arábia szigorú vallási rendőrsége a nőknek, hogy  bizonyos feltételek mellett biciklire, vagy motorkerékpárra ülhessenek. Ilyen feltétel például, hogy a társaságukban kell hogy legyen a család egyik férfi tagja, illetve hogy a vallási előírásoknak megfelelően kell felöltözve lenniük.

A vallási rendőrség ugyanakkor kikötötte, hogy a nők nem használhatják közlekedési eszközként a biciklit, vagy motort, csak és kizárólag akkor vezethetik ezeket, ha ezt a családjukkal, szórakozásból teszik, parkokban és szabadidős helyeken. Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría szigorú értelmezését követik. Ennek megfelelően a nők nem vezethetnek autót, és többek között nem utazhatnak külföldre férfi családtag kísérete nélkül.

Az utóbbi két évben az uralkodó, Abdallah király mérsékelt reformjainak köszönhetően  2015-től nők is részt vehetnek a helyhatósági választásokon, voksolhatnak és választhatók. A súra nevű tanácsadó testület, amelynek már nők is tagjai lehetnek, fontolóra vette, hogy eltörölje a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat.