Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nyomozás a Bora Borán rekedt nő ügyében

2013.04.02. 16:33

Közokirattal visszaélés miatt nyomozást rendelt el a legfőbb ügyész a Bora Bora szigetén rekedt magyar asszony ügyében. Fazekas Géza ügyészségi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a legfőbb ügyésznek lehetősége van arra, hogy külföldi állampolgár által, külföldön elkövetett cselekmény miatt indítson eljárást. Hozzátette: minden nemzetközi lehetőséget igénybe fognak venni a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében.

Közokirattal való visszaélést az követ el, "aki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem, vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, annak beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerez, megsemmisít, megrongál vagy mástól jogtalanul elvesz, vagy a jogosult elől jogtalanul eltitkol". A vétségért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Nyíri család tavaly novemberben állt a nyilvánosság elé és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri-Kovács Patrícia először 2011 júliusában kereste meg Félicité Mbala francia ügyvédet, hogy el akar válni férjétől. A pár ezután Francia Polinéziába utazott, hogy rendbe tegyék kapcsolatukat. Amikor azonban a nő haza akart utazni kisfiával, a férfi lelakatolta a holmijukat, és magához vette az útlevelüket.

Nyíri Iván, Nyíri-Kovács Patrícia apja akkor azt mondta: az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy felhasználva az útleveleket, bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát, noha az anya ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Mint mondta: erre azért volt szükség, hogy hat hónap elteltével az apa beadhassa ott a válókeresetet.

A nő családja, barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetség elé, és petíciót írtak alá, hogy felhívják a hatóságok figyelmét az esetre. Az eset kapcsán Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője nyílt levélben a gyors és szakszerű intézkedést sürgette a magyar bíróságoktól a magyar nő és kisgyermeke ügyében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium februárban jelentette be, hogy a francia szaktárcához fordul a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?