Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tokiói nagykövet lehet Caroline Kennedy

2013.04.02. 06:44

Az Egyesült Államok tokiói nagykövetévé nevezheti ki Barack Obama a néhai Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. A CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Caroline Kennedy átvilágítása folyamatban van. Ha kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A szigetország pozitívan reagált a hírre, szerintük Caroline Kennedy kinevezése javítaná a két ország kapcsolatát.

A The Washington Post szerint Caroline Kennedy kinevezése "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok". Korábban olyanok képviselték Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker, írta a The Diplomat című tokiói székhelyű külügyi magazin.
 

Az 55 éves Caroline Kennedynek nincs sok politikai tapasztalata, korábban könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt. Az első Obama-kampányban Kennedy volt a társelnöke az alelnökjelöltet kereső bizottságnak, és felszólalt a 2008-as, majd a 2012-es demokrata jelölőgyűlésen is. A néhai elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után gondolt arra, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azután üresedett meg, hogy Hillary Clintont kinevezték külügyminiszterré, de végül nem indult a választáson.
 

Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata nem mentes a vitáktól, Tokió ugyanis területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud megegyezni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról - írta a The Diplomat, amely úgy tudja, Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes.

Japán pozitívan reagált a hírre. „A néhai Kennedy elnök ismert és kedvelt személy volt a japánok szemében. (A kinevezés) nagy hír lenne, és mélyítené a japán emberek barátságát az Egyesült Államokkal” − mondta Szuga Josihide kabinetfőtitkár keddi sajtótájékoztatóján. Szuga ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a japán kormány hivatalos tájékoztatást még nem kapott a kinevezésről.