Ödön
1 °C
11 °C

Újraindíthatják a japán atomreaktorokat

2013.04.02. 11:01

A japán kormány már idén ősszel újraindítaná, a két évvel ezelőtti fukusimai katasztrófa után, biztonsági okokból leállított atomreaktorokat, írta a Jomiuri Simbun japán napilap. Egyes lapértesülések szerint a nukleáris energiatermelés újraindítása elengedhetetlen a kormány növekedési stratégiájának megvalósításához.

„A gazdaságos és stabil energiaellátás biztosítása alapvető feltétele a nemzet ipari versenyképességének és gazdasági talpra állásának” − mondta Abe Sindzó miniszterelnök egy kormánybizottság ülésén, aki akár a népszerűségvesztést is kockáztatná, csakhogy a reaktorok újraindulhassanak. A magánszektor képviselői is az energiaellátás biztosításának fontosságára hívták fel a figyelmét.

A reaktorok újraindításához azonban a kormánynak nem csak a helyi önkormányzatok, de a kormánytól független atomenergetikai hatóság beleegyezését is meg kell szereznie. A hatóság pedig már jelezte, hogy jelenleg az ország egyetlen létesítménye sem felel meg a 2011-es fukusimai katasztrófát követően kidolgozott új biztonsági előírásoknak. Abe ettől függetlenül abban bízik, hogy őszre sikerül megszerezni minden engedélyt az újraindításhoz.

Japán 50 működőképes reaktorából jelenleg kettő üzemel a reaktorok biztonságával kapcsolatos félelmek miatt. A fukusimai katasztrófa előtt a nukleáris erőművek Japán energiaellátásának a 30 százalékát adták, azóta viszont az ország áramtermelésének 90 százalékát importált földgázból fedezik, amelynek ára a jen gyengülése miatt folyamatosan nő.
 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?