Olivér
5 °C
8 °C

36 évvel ezelőtti gyilkosságért ítélték el

2013.04.03. 14:03

Egy kínai bíróság három és fél év börtönre ítélt egy nyolcvanas éveiben járó férfit az 1966-76-os kulturális forradalom alatt elkövetett gyilkosságért, jelentették be az AFP szerint a kínai hatóságok.

A Kiu Riren nevű férfi állítólag tagja volt egy fegyveres csoportnak, áldozatát, egy kémnek gondolt orvost pedig megfojtotta, a lábait levágta, mielőtt eltemette. Az esetről még annyit lehet tudni, hogy 1967-ben történt.

A kínai források szerint a férfit még júliusban fogták el. Februárban bejelentett pere ugyanakkor nagy felháborodást keltett civil aktivisták körében, mivel a Mao Ce-tung által meghirdetett kulturális forradalom zavaros időszaka alatt elkövetett bűncselekményekért vezető tisztviselőket nem vontak felelősségre.

Hivatalos adatok nincsenek arra nézve, hogy mennyien haltak meg a kulturális forradalom alatt, de Roderick MacFarquhar brit történész becslése szerint csak 1967-ben félmillió áldozat lehetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?