Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington felvette a kesztyűt Phenjan ellen

2013.04.03. 21:26 Módosítva: 2013-04-03 22:31:58
Továbbra is nehéz felmérni, mennyire komolyak az észak-koreai rezsim fenyegetései, mindenesetre az Egyesült Államok heteken belül erősítést küld Guam szigetére.

Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetére, hogy védelmet nyújtson egy esetleges észak-koreai csapás ellen, jelentette a CNN hivatalos forrásokra hivatkozva.

A mobil rakétakilövőket és a radarokat „a következő hetekben” juttatják el az állomáshelyre.


View Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetéreUntitled in a larger map

Guam körülbelül háromezer kilométerre fekszik Észak-Koreától. Katonai szakértők szerint Phenjannak még évekre van szüksége ahhoz, hogy nukleáris robbanófejet szállító rakétákat fejlesszen ki, és juttasson célba. Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétái legfeljebb néhány száz kilométeres hatótávolságúak.

„Valódi a fenyegetés”

A védelmi miniszter ennél markánsabban fogalmazott a Nemzeti Védelmi Egyetemen. „Most már nukleáris kapacitással és rakétahordozó kapacitással is rendelkeznek” – mondta Chuck Hagel, aki szerint Észak-Korea „valódi és nyilvánvaló fenyegetést” jelent az Egyesült Államok és ázsiai-csendes-óceáni szövetségesei számára. „Van olyan út, ami a békéhez vezet a Koreai-félszigeten, de annak nem része sem a nukleáris fenyegetőzés, sem pedig a provokáció” – tette hozzá.

Hagel valószínűleg az észak-koreai hadsereg szerdai közleményére reagált, amelyben bejelentették, hogy „egy sor tényleges katonai lépésre” készülnek válaszul az amerikai „provokációs lépésekre”. Phenjan állítólag hivatalosan is értesítette a Fehér Házat és a Pentagont, hogy Észak-Koreában olyan manőverek végrehajtását engedélyezték, amelyekben atomfegyvereket is felvonultathatnak. A közlemény nem tér ki arra, hogy pontosan milyen akciókról lenne szó.

Mélyül a válság

Ban Kimun ENSZ-főtitkár kedden arra figyelmeztetett, hogy „az atomfenyegetés nem játék”, az észak-koreai válság túlságosan elmélyült, és sürgősen tárgyalásokra van szükség. Az Egyesült Államok és Dél-Korea nagyszabású közös hadgyakorlatával párhuzamosan hetek óta egymást érik Észak-Korea fenyegetései, a forródrótot és a megnemtámadási egyezményt is felmondó rezsim Kim Dzsongun vezetésével előző hét végén hadiállapotot is elrendelt déli szomszédjával szemben, miután jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások terveit.

A lehetséges és a kevésbé valószínű forgatókönyveket itt olvashatja el>>>

Obama a hibás?

Az észak-koreai rezsim korábban több propagandavideót is közzétett. Az egyik felvételen egyebek között amerikai katonák, illetve Obama látható egy lángtenger hátterében. Az Uriminzokkiri (A mi nemzetünk) című félhivatalos weboldalon, majd a Youtube-on is feltűnt film egy föld alatti atomrobbantás rajzfilmes ábrázolásával fejeződik be, és ennek szöveges felirata szerint „minderre Washingtonnak kell magyarázatot adnia”.