Jolán
2 °C
4 °C

Bicikliről savazták le a lányokat

MTI/Index
2013.04.03. 18:16

Kedden India északi részén négy, iskolából hazatérő lánytestvért öntöttek le savval, az egyiküket súlyos égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A 19 és 24 év közötti lányok – akik közül hárman oktatóként dolgoznak - tanítás után hazafelé tartottak, amikor két, motoron ülő férfi obszcén megjegyzéseket tett rájuk, majd egyikük savval fröcskölte le őket. Az indiai rendőrség tájékoztatása szerint az elkövetőket még keresik, és a támadás okát sem tudják.

Indiában azóta került reflektorfénybe a nők elleni agresszió, amióta tavaly decemberben egy autóbuszon egy 23 éves diáklányt és párját  majdnem egy órán keresztül bántalmaztak. A támadók - akik közöttvolt a busz vezetője is - megerőszakolták a lányt, mindkettőjüket vascsövekkel verték össze, végül kilökték őket az úttestre. A borzalmas sérülésket szenvedett lányt Szingapúrba szállították különleges kezelésre, de életét már ott sem tudták megmenteni.

Szintén decemberben követett el öngyilkosságot egy lány, miután három férfi megerőszakolta, a rendőrségen pedig csak azt mondták neki, hogy vagy fogadjon el pénzt, vagy menjen feleségül valamelyik támadójához. A nők elleni sorozatos erőszak óriási felháborodást keltett Indiában: számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, követelve a nők fokozottabb védelmét és az erőszaktevők felakasztását. Az 2011-ben az egymilliárd kétszázmillió lakosú országban regisztrált 256 329 erőszakos bűncselekményből 228 650 irányult nők ellen.

A közfelháborodás nyomására márciusban az indiai parlament szigorította a nemi erőszak büntetését. Pranab Mukherdzsi indiai államfő kedden írta alá azt az új jogszabályt, amelynek értelmében többek között 10-ről 20 évre növelték a csoportos szexuális erőszak elkövetőire kiszabható börtönbüntetést. A felháborodás azonban nem csitult el, mivel közben a képviselők nem fogadták el azt a törvényjavaslatot, amely életfogytiglant irányzott volna elő azokra, akik savval támadnak áldozatukra. Ők jelenleg csak 8-12 éves szabadságvesztésre számíthatnak, ráadásul óvadék ellenében szabadlábra is helyezhetők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?