Judit
3 °C
7 °C

Zeman aláírta, amit Klaus szörnyűnek tartott

2013.04.03. 13:50

Milos Zeman új cseh köztársasági elnök szerdán aláírta a Lisszaboni Szerződés kiegészítését, amely létrehozta az új európai "pénzügyi mentőalapot", azaz a bajba jutott euróövezeti országok megsegítésére hivatott Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM).

Csehország volt az egyetlen EU-tagállam, amely eddig még nem fejezte be a stabilizációs mechanizmusról szóló dokumentum ratifikálási folyamatát. Maga a mechanizmus egyébként múlt ősz óta már működik.

A dokumentum aláírására José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének hivatalos csehországi látogatása idején kerítettek sort. Ebből az alkalomból a cseh államfők hagyományos székhelyén, a Prágai Várban a Cseh Köztársaság zászlaja mellé ünnepélyesen felvonták az Európai Unió zászlaját is. Zeman mind az aláírást, mind a zászlófelvonást fontos jelképnek minősítette.

"Megmutattuk, hogy egyértelműen támogatjuk az európai integrációt" - jelentette ki a cseh államfő az EB elnökével közösen megtartott sajtóértekezleten. Ismételten megerősítette, hogy híve egy európai föderációnak.

"A Lisszaboni Szerződés kiegészítésének aláírása példája annak, hogy a növekedés érdekében Európában szükségünk van az együttműködésre és a szolidaritásra" - fejtette ki Barroso. Külön kiemelte, hogy a dokumentum ünnepélyes aláírását és az EU-zászló felvonását Csehország első közvetlenül megválasztott köztársasági elnöke kezdeményezte.

Zeman elődje, Václav Klaus a Lisszaboni Szerződés kiegészítését nem volt hajlandó aláírni, "abszurd és szörnyű dolognak" minősítve a dokumentumot, bár azt a cseh parlament is jóváhagyta korábban.

Klaus ugyancsak elutasította, hogy a Hradzsinban felvonják az EU lobogóját. "A Prágai Vár a cseh államiság jelképe, nem az Európai Unióé" - állította Klaus, aki március elején tíz év után távozott az államfői tisztségből.

Csehország 2004 májusában lett az EU-tagja, s Klaus elnöksége idején a Hradzsinban nem volt felvonva az uniós zászló. A cseh kormány, illetve a minisztériumok székhelyein az uniós zászló természetes.

Az EU-zászló felvonását a Hradzsinban Klaus híveinek és az európai integráció ellenzőinek - mintegy 200-300 fős csoportjának - hangos füttykoncertje és bekiabálásai kísérték. "Szégyen, szégyen" - skandálták a tüntetők.

Barroso délután Petr Necas cseh miniszterelnökkel találkozik, akivel konkrét gazdasági kérdéseket vitat meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?