Natália
1 °C
7 °C

Barroso aggódik az észak-déli szakadék miatt

2013.04.04. 17:33
Aggodalmát fejezte ki csütörtökön Bécsben José Manuel Barroso az északi és déli uniós tagállamok közti egyre mélyülő szakadék miatt.

A válság kezeléséhez szolidaritásra és felelősségvállalásra van szükség - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Werner Faymann osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A válságba jutott országoknak több felelősséget kell vállalniuk ahelyett, hogy másokat okolnának a saját hibájuk miatt, míg a jobb helyzetben levő országoknak segítő kezet kell nyújtaniuk - mondta Barroso.

Az EB elnöke arra kérte az európai politikusokat, hogy tartózkodjanak "a leegyszerűsítés minden formájától és Európa egy részének megbélyegzésétől". "Elvégre minden országnak vannak jobb és rosszabb időszakai" - mondta a déli uniós tagállamokkal szemben felmerült vádakra utalva.

Hozzátette: komolyan aggasztja, hogy a válság miatt egyre mélyül a szakadék az unióban az északi és a déli országok között.

Újságírói kérdésre válaszolva Barroso nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy újabb - harmadik - mandátumot vállalna az Európai Bizottság élén.

"A megbízatásom 2014 októberéig szól, akkor fogok erről döntést hozni" - mondta. Ugyanakkor ismét felszólította a főbb európai pártokat, hogy állítsanak saját jelöltet a bizottsági elnöki posztra a 2014. júniusi EP-választásokon. Ez európai dimenziót adna a választásnak, és a pártok világossá tehetnék, miként képzelik Európa jövőjét. Fontos lenne, hogy az EP-választás ne egyszerűen 27 nemzeti választás eredményének összesítése legyen - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?