Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ellenzék blokád miatt költözött az ukrán parlament

2013.04.04. 19:28 Módosítva: 2013-04-04 19:29:31
Másik épületben tartották a parlamenti ülést az ukrán kormányerők az ellenzék blokádja miatt.

Az ukrán parlament plenáris termének újabb ellenzéki blokádja miatt a kormányerők csütörtökön egy másik épületben tartották meg a törvényhozás ülését, amelyen határozatokat fogadtak el.

Az ukrán törvényhozás épületének közelében lévő bizottsági épületben tartott ülésen helyi jelentések szerint a kormányzó Régiók Pártjából és az őket támogató Kommunista frakció tagjai közül mintegy 240-en jelentek meg, vagyis elegendően a határozathozatalhoz.

Közben a három ellenzéki erő, az Arszenyij Jacenyuk vezette Haza, a nacionalista Szabadság és Vitalij Klicsko profi ökölvívó UDAR (Ütés) frakciójának tagjai a plenáris teremben folytatták kedden kezdett újabb blokádjukat, amelyet azután indítottak, hogy a parlamenti többség elvetette a kijevi főpolgármester-, illetve tanácsválasztás időpontjának kiírását június 2-ra.

Jogszabályellenesnek tartották az ülést

Miközben a kormányerők több mint 20 törvényt megszavaztak, Arszenyij Jacenyuk, a Haza frakcióvezetője jogszabályellenesnek nevezte a parlament épületén kívüli ülést. Felszólította Viktor Janukovics államfőt, hogy fejtse ki a történtekről a véleményét, Viktor Psonka főügyésztől pedig követelte, hogy indítson büntetőeljárást a külön ülés szervezői ellen törvénytelen hatalomátvétel és az alkotmányos rend elleni támadás kísérlete címén.

"Sehol a világon nincs olyan, hogy a kisebbség diktál a többségnek" - jelentette ki újságíróknak Volodimir Makejenko, a házbizottság kormánypárti elnöke. Leszögezte: a parlamenti többségnek az a dolga, hogy törvényeket alkosson.

Az álllamilag kinevezett polgármester ellen tiltakoznak

Kedden a szükséges 226 szavazat helyett csupán 209-et kapott a kijevi  polgármester-választások június 2-ra történő kiírásáról szóló javaslat. Aznap reggeltől több ezren tüntettek a parlament előtt követelve a választások kiírását. Kijevnek ugyanis tavaly június elseje óta nincs választott főpolgármestere, feladatkörét az államfő által kinevezett kijevi állami adminisztráció vezetője, Olekszandr Popov látja el. A fővárosiak jelentős többségének körében azonban rendkívül népszerűtlen az elnök által kinevezett városvezető, akit különösen sok bírálat ért az utóbbi időben, amiért az irányítása alatt álló állami szervek súlyos hibákat követtek el a március végi, rendkívüli havazást hozó ítéletidő elleni küzdelemben.

Az ellenzékben egyelőre egyetértés van abban, hogy közös jelöltet indítanának a főpolgármesteri posztért, és elemzők szerint jelöltjük igen jó eséllyel meg is nyerhetné a választást. 
Az ellenzék szerint a kormányerők alkotmánysértést követnek el a választás kiírásának halogatásával, főpolgármestert már tavaly ősszel kellett volna választani, a városi tanácsnak pedig lejár júniusig a mandátuma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!