Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Észak-Korea rakétát mozgatott a parthoz

2013.04.04. 18:50 Módosítva: 2013-04-05 07:56:05

A CNN egy névtelenül nyilatkozó hivatalos amerikai forrásra hivatkozva azt közölte csütörtökön, hogy Észak-Korea közepes hatótávolságú rakétát tervez kilőni a következő napokban. A forrás szerint elfogott észak-koreai információk alapján várják a kilövést a következő napokban. A hír azután robbant, hogy Dél-Korea nemzetvédelmi minisztere, Kim Bjung Kvan Szöulban megerősítette, hogy Észak-Korea a keleti partvidékre szállított egy rakétát. A politikus szerint amennyire tudják, a rakéta nem Amerikára irányul.

A dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a rakétákat azóta indítóállásra helyezték, majd elrejtették őket. Válaszlépésként a dél-koreai hadsereg vezetői közölték, hogy a hadiflottájuk két, korszerű radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz.

Észak-Korea csütörtökön azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a háború szélére sodorja a Koreai-félszigetet. Az USA szerdán bejelentette, hogy rakétavédelmi rendszert telepít a csendes-óceáni Guam szigetre, hogy megvédje ottani bázisait. A hét elején amerikai védelmi források közölték, hogy Amerika közelebb mozgatott a Koreai-félszigethez két hadihajót és tengeri radarállomást, hogy jobban megfigyelhessen egy esetleges rakétaindítást.

A rakéta állítólag egy Taepodong X néven is ismert BM25 Musudan típusú közepes hatótávolságú rakéta. A források szerint nem ismeretes, hogy a rakétán volt-e robbanófej vagy csak az erőfitogtatás célját szolgálta. A rakéta hatótávolsága meghaladhatja a 3000 kilométert, vagyis akár elérheti Dél-Korea és Japán egész területét, de akár Guamot is.

A japán kormányszóvivő csütörtöki bejelentése szerint Tokió felkészült a legrosszabb eshetőségre is Phenjan folyamatos fenyegetései és provokációi fényében. Az esetleges rakétakilövéssel kapcsolatban Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter csütörtökön leszögezte: Japán "felkészül a válaszadásra". Az orosz külügyminisztérium szerint Észak-Korea viselkedése jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy újrakezdjék a félsziget nukleáris leszereléséről szóló hatoldalú tárgyalásokat.

Az észak-koreai feszült helyzettel kapcsolatot forgatókönyvekről korábbi cikkünkben olvashat bővebben, és Észak Korea haderejéről is talál összefoglalót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?