Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Depardieu megúszta, a szomszédos épület égett le Groznijban

2013.04.04. 11:14 Módosítva: 2013.04.04. 15:18
Leégett egy negyvenemeletes felhőkarcoló szerdán a csecsenföldi Groznijban, de az első hírekkel ellentétben nem az az épület, amelyben Gérard Depardieu francia filmsztár egy ötszobás luxuslakást kapott ajándékba Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől.

A kivezényelt háromszáz tűzoltó és egy helikopter csütörtök hajnalra tudta eloltani a hét órán át tomboló tűzvészt, amelynek során teljesen megsemmisült a csecsenföldi újjáépítés fő szimbólumának szánt vadonatúj toronyház külső burkolata, de a még alig lakott épületben senkinek nem esett baja, és az épület szerkezete sem rongálódott meg.

A tűzoltóság szerint nincs szó terrorcselekményről, a tüzet valószínűleg egy klímaberendezés külső egységének rövidzárlata okozta. A gyúlékony szigetelőanyagok égése miatt a tűz gyorsan végigterjedt, elérve az épület legfelső szintjét is.

Az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség első jelentésében még arról számolt be, hogy a lángokban álló épületben kapott lakást ajándékba Ramzan Kadirov csecsen elnöktől Gérard Depardieu francia filmsztár is, aki a franciaországi vagyonadó elől menekülve vette fel nemrég az orosz állampolgárságot, és aki Csecsenföld nagy rajongója lett. Kadirov később cáfolta a hírt, mondván, hogy Depardieu-nek egy szomszédos ingatlanban utaltak ki lakást.

A csecsen főváros Groznij-City nevű felhőkarcoló-negyedében álló Olimp toronyház 145 méterével – csúcsán a világ legnagyobb, 14 méter átmérőjű toronyórájával – egész Oroszország legmagasabb lakóépülete Moszkván kívül.

A hét felhőkarcolót, köztük öt lakóépületet, egy bevásárlóközpontot és egy szállodát magába foglaló ultramodern negyed, amelyet a két orosz-csecsen háborúban földig rombolt Groznij újjáépítésére átutalt orosz pénzekből épített fel egy török cég, a csecsen hatóságok büszkesége, a csecsen főváros újjászületésének szimbóluma.

A kaukázusi városban már épülőfélben van Groznij-City 2 is, ahol egy, az Olimpnál kétszer magasabb, 300 méteres felhőkarcolót is átadnak 2016-ban.