Judit
2 °C
7 °C

Depardieu megúszta, a szomszédos épület égett le Groznijban

2013.04.04. 11:14 Módosítva: 2013-04-04 15:18:41
Leégett egy negyvenemeletes felhőkarcoló szerdán a csecsenföldi Groznijban, de az első hírekkel ellentétben nem az az épület, amelyben Gérard Depardieu francia filmsztár egy ötszobás luxuslakást kapott ajándékba Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől.

A kivezényelt háromszáz tűzoltó és egy helikopter csütörtök hajnalra tudta eloltani a hét órán át tomboló tűzvészt, amelynek során teljesen megsemmisült a csecsenföldi újjáépítés fő szimbólumának szánt vadonatúj toronyház külső burkolata, de a még alig lakott épületben senkinek nem esett baja, és az épület szerkezete sem rongálódott meg.

A tűzoltóság szerint nincs szó terrorcselekményről, a tüzet valószínűleg egy klímaberendezés külső egységének rövidzárlata okozta. A gyúlékony szigetelőanyagok égése miatt a tűz gyorsan végigterjedt, elérve az épület legfelső szintjét is.

Az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség első jelentésében még arról számolt be, hogy a lángokban álló épületben kapott lakást ajándékba Ramzan Kadirov csecsen elnöktől Gérard Depardieu francia filmsztár is, aki a franciaországi vagyonadó elől menekülve vette fel nemrég az orosz állampolgárságot, és aki Csecsenföld nagy rajongója lett. Kadirov később cáfolta a hírt, mondván, hogy Depardieu-nek egy szomszédos ingatlanban utaltak ki lakást.

A csecsen főváros Groznij-City nevű felhőkarcoló-negyedében álló Olimp toronyház 145 méterével – csúcsán a világ legnagyobb, 14 méter átmérőjű toronyórájával – egész Oroszország legmagasabb lakóépülete Moszkván kívül.

A hét felhőkarcolót, köztük öt lakóépületet, egy bevásárlóközpontot és egy szállodát magába foglaló ultramodern negyed, amelyet a két orosz-csecsen háborúban földig rombolt Groznij újjáépítésére átutalt orosz pénzekből épített fel egy török cég, a csecsen hatóságok büszkesége, a csecsen főváros újjászületésének szimbóluma.

A kaukázusi városban már épülőfélben van Groznij-City 2 is, ahol egy, az Olimpnál kétszer magasabb, 300 méteres felhőkarcolót is átadnak 2016-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?