Ágnes
-5 °C
2 °C

Már Moszkva is Észak-Koreát hibáztatja

2013.04.04. 15:55
Moszkva: Phenjan ellehetetleníti a tárgyalásokat

Az orosz külügyminisztérium szerint Észak-Korea viselkedése jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy újrakezdjék a félsziget nukleáris leszereléséről szóló hatoldalú tárgyalásokat. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő csütörtökön közölte: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea semmibe veszi az ENSZ határozatait.

Az észak-koreai vezetés döntése, hogy folytatja a nukleáris fegyverkezést, "jelentősen megnehezíti, sőt gyakorlatilag teljesen be is fagyaszthatja" a hatoldalú tárgyalások folytatását - mondta a szóvivő.     Hozzátette: "teljességgel elfogadhatatlan" Phenjan azon igyekezete, hogy megsértse az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A Koreai-félsziget atommentesítéséről 2003-ban kezdett hatoldalú tárgyalásokat a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország. Az egyeztetések többször is megszakadtak, legutóbb Phenjan vonult ki a tárgyalásokról 2009 áprilisában.

Észak-Korea március 9-én határozottan elítélte és elutasította az ENSZ BT határozatát, amely újabb szankciókkal sújtotta februári föld alatti atomkísérlete miatt. Az utóbbi napokban a phenjani vezetés bejelentette, hogy újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, blokád alá vonta a keszongi különleges gazdasági övezetet és atomfegyver bevetésével fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!