Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama lemond fizetése egy részéről

2013.04.04. 16:14
Legalábbis annak öt százalékáról, ezzel szolidaritást vállalva a megszorítások sújtotta amerikai lakosokkal.

Az elnök éves fizetésének öt százalékát, vagyis húszezer dollárt – nagyjából 4,7 millió forintot – utal vissza a kincstárnak, ezzel jelképesen közösséget vállalva azokkal a közalkalmazottakkal, akiket érint a nemrég életbe lépett 85 milliárd dolláros költségmegvonás.

Több százezer dolgozó maradhat fizetés nélkül, ha a Kongresszus nem tud kedvezőbb egyezségre jutni a megszorításokkal kapcsolatban. Az esetleges megegyezés az Obama-kormány és a Kongresszus közötti, az ország adósságcsökkentésével kapcsolatos vitát rendezné.

Nem Obama az első amerikai elnök, aki így tesz. John F. Kennedy fizetését teljes egészében különböző alapítványoknak adományozta, míg George Washington, az Egyesült Államok első elnöke visszautasította a neki járó pénzösszeget. Mint Washington esetében, a törvények most is előírják, hogy az ország első embere köteles fizetését átvenni. Obamának ezért minden alkalommal csekket kell írnia, ha továbbra is így akarja kifejezni részvétét. A Fehér Ház szóvivője szerint a megszorítások mindent és mindenkit érintenek majd a külföldre induló járatoktól kezdve az osztálytermekig – olvasható a The Guardian cikkében.